Praktiski
Receptes

Bauda arī acīm: fotopamācība dažādu ēdienu dekorēšanā svētku galdam0


Siera platē ietilpst sāļās rafaello bumbiņas ar olīvu, siera rulete (pankūciņā ietīts siers, šķiņķis un Ķīnas kāposts, kas aizdarīti ar majonēzi), ar fetas sieru un bazilika pesto pildīti ķirštomāti, mīkstais baltā pelējuma siers kamambērs, cietais Ementāles siers. Plate rotāta ar frisē salātiem, zirņu dīgstiem, greipfrūta rozi, purava skariņām, apelsīna šķēlītēm, melnajām sezama sēkliņām, kaltētām un konservētām olīvām.
Siera platē ietilpst sāļās rafaello bumbiņas ar olīvu, siera rulete (pankūciņā ietīts siers, šķiņķis un Ķīnas kāposts, kas aizdarīti ar majonēzi), ar fetas sieru un bazilika pesto pildīti ķirštomāti, mīkstais baltā pelējuma siers kamambērs, cietais Ementāles siers. Plate rotāta ar frisē salātiem, zirņu dīgstiem, greipfrūta rozi, purava skariņām, apelsīna šķēlītēm, melnajām sezama sēkliņām, kaltētām un konservētām olīvām.
Foto – Anda Krauze

Glīti trauki un galda piederumi, galdauti un salvetes, vāzes, ziedi, sveces ir pamats skaistam galda klājumam ne tikai svētkos, bet arī ikdienā. Tikpat liela nozīme ir ēdiena sakārtojumam uz šķīvja un rotājumam.

Svētku galdam jābūt neikdienišķam, greznam, ar īpašu noskaņu. To panāk ne vien ar skaistu, efektīgu galda klājumu, bet arī ar ēdiena izcelšanu, izmantojot dažādus rotājumus.

Ēdiena rotāšanai var izmantot patiesībā visu, kas ir ēdams, sākot no dārzeņiem un augļiem un beidzot ar garšaugiem un ziediem – kliņģerītēm, kresēm, atraitnītēm, pelargonijām un vēl citām.

Kas jāievēro, rotājot ēdienu? Striktu nosacījumu nav, tikai jāraugās, lai kompozīcija būtu glīta.

Dekorēšanas paraugstunda

Paprika, dilles, pētersīļi, salāti, puravi, apelsīni, greipfrūti, dīgsti – viss, kas ēdams, der ēdiena dekorēšanai, uzskata pavāre un floriste Sanita Zariņa.

Siera platē ietilpst sāļās rafaello bumbiņas ar olīvu, siera rulete (pankūciņā ietīts siers, šķiņķis un Ķīnas kāposts, kas aizdarīti ar majonēzi), ar fetas sieru un bazilika pesto pildīti ķirštomāti, mīkstais baltā pelējuma siers kamambērs, cietais Ementāles siers. Plate rotāta ar frisē salātiem, zirņu dīgstiem, greipfrūta rozi, purava skariņām, apelsīna šķēlītēm, melnajām sezama sēkliņām, kaltētām un konservētām olīvām.

Košākas krāsas akcentu un vienlaikus piedevu siera uzkodai iegūst, ar sieru un šķiņķi pildītajās pankūciņās iedurot iesmiņu, uz kura uzsprausts paprikas gabaliņš un olīva.

Lai plates kārtojums nebūtu pārāk vienmuļš, siera šķirnes ar robotu nazi sagriež gan šķēlītēs, gan trīsstūrīšos, gan rombiņos un stienīšos. Kompozīcijā jābūt arī kādai dominantei. Piemēram, no pikantā siera stienīšiem var veidot aku.

Dekorēšanai var izmantot arī purava kātu. To ar speciālu nazi (var iegādāties virtuves un restorānu piederumu veikalā “Gemoss”) sagriež plānās sloksnēs, izloka un sasprauž.

Ķirštomātiņiem nogriež augšpusi, izņem mīkstumu un iepilda siera masu. Virsū liek sarīvētu Parmas sieru, tad – sēnes cepurīti, kam uzbārsta melnās sezama sēkliņas.

Jebkuru uzkodu kārtojumu atdzīvina krāšņs zieds, kas sarullēts no plāni sagrieztām greipfrūtu šķēlēm.

Miniuzkodu pagatavošana ir laikietilpīga, taču ēdēji rezultātu noteikti novērtēs.

Lai pagatavotu šīs miniuzkodas, uz baltmaizes grauzdiņa liek ar sīpoliem un burkāniem saceptas sēnes (baravikas, gailenes vai šampinjonus), bet tiem virsū – ceptu paipalas olu. Rotā ar glazētiem burkāniem, kaltētas paprikas drumstaliņām un zirņu dīgstiem.

Uz grauzdētas baltmaizes aplīša ziež fetas siera un mīkstā siera Creme bonjour maisījumu, ko rotā ar tomāta strēmelīti, kartupeļu čipsi, pētersīļa lapiņu un melnajām sezama sēklām.

Uz uguns aprautu un pēc tam cepeškrāsnī ceptu cūkas fileju rotā ar karamelizētiem sīpoliem.

Gaļas plates galvenais dekors – kallu ziedi – veidots no kaltētām ķirbju šķēlēm, bet gaišais akcents, kas atgādina atlasa lentu pušķi, tapis no sloksnītēs sagriezta purava.

Gaļas veltnīši + vistas pastēte + cepta šķiņķī ietīta vistas fileja.

Vistas pastētes rullīšus iemērc sasmalcinātās pistācijās.

LA.lv
LA
LA.LV
Praktiski
Pieci būtiski soļi sava pirmā īpašuma iegādē
1 diena
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Bietes zupām un salātiem. Garšīgas receptes ziemas krājumiem
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Zemesvēžu nāves gulta: kā izlikt lamatas dārza kaitēklim? 1
1 diena

Lasītākie raksti

Par svarīgo

ZE
Zane Eniņa
Latvijā
Pipara burgeri labdarībai. Roju Puķi piesaka “Latvijas lepnumam” 2
5 stundas
LE
LETA
Latvijā
“Dienas Biznesam” par slēptu politisko reklāmu draud 100 000 eiro sods
2 stundas
LE
LETA
Latvijā
Kāda filma stundā matemātikas skolotājam Rīgā maksā darbu 2
2 stundas
LE
LETA
Sports
Bukša uzaicināta piedalīties pasaules čempionātā vieglatlētikā
1 stunda
LE
LETA
Dabā
Uz Arktiku pētīt klimatu dodas “vēsturē lielākā polārā ekspedīcija”
1 stunda