Pamatēdieni, Receptes

Baraviku buljonā vārīta kartupeļu putra ar egļu skuju eļļu. Neticama recepte!

Foto - Anda Krauze

Savvaļas veltes Valmiermuižas alus virtuves ēdienkartē vienmēr ir iekļāvis šā uzņēmuma šefpavārs Dzintars Kristovskis, kurš iecelts par “Eiropas gastronomijas reģiona 2017” oficiālo vēstnesi Latvijā. Lai radītu jaunas un mūsu valstij raksturīgas garšas, viņš daudzas stundas pavadījis mežos un pļavās, meklēdams alternatīvu svešzemju garšvielām. Piemēram, melnos maltos piparus viņš aizstāj ar maltām kaltētām pīlādž­ogām, rozmarīna vietā izmanto egļu skujas, bet apelsīnu garšu iegūst, izmantojot konservētas koriandra sēklas. – Kad izšķirsta lielo valstu Francijas, Itālijas vai Āzijas reģiona pavārgrāmatas, redzams, ka ēdienu pagatavošanai tiek izmantoti konkrētā reģiona produkti. Nu nav itāļu ēdienos nesezonā tomātu! Tātad latviešu virtuves pamatā jābūt Latvijas sezonālajiem produktiem. Esmu no tiem, kuri gaida augustu, lai varētu ēst normālus, uz lauka augušus gurķus, – savu nostāju pauž Dzintars Kristovskis.

Bet ko lai ēdam ziemā? Garšu pētnieks saka – to, kas noglabāts pieliekamajā un pagrabā. – Kas tad zemniekam ir pieliekamajā? Tur noteikti ir grūbas, putraimi, auzas, milti, medus, pupas, zirņi, rāceņi, bietes, burkāni, kartupeļi, kāposti, āboli, bumbieri. Ir gaļa.

Sastāvdaļas
• Kartupeļi
• Kaltētas baravikas
• Saldais krējums
• Eļļa
• Sāls
• Egļu skujas
• Kaltēti pīlādži

Pagatavošana.
Kaltētas baravikas aplej ar ūdeni un diennakti mērcē. Kartupeļus ar visu mizu rūpīgi nomazgā, nomizo un sagriež ļoti mazos kubiciņos. Liek katlā un, pakāpeniski pievienojot kaltēto baraviku izvilkumu, arī šķipsniņu sāls, vāra, līdz kartupeļi mīksti, bet nešķīst.

Kartupeļu mizas vispirms cep cepeškrāsnī, līdz kļūst kraukšķīgas, tad kūpina. Mājas apstākļos var darīt šādi: mizas ieliek metāla bļodā, tām blakus – sienu (pilsētnieki to var nopirkt zooveikalā), kadiķa zaru, ko aizdedzina. Pārsedz ar foliju. Siens un kadiķa zars dūmos, un mizas drīz vien iegūs patīkamo aromātu.

Saldajam krējumam pieber kūpinātās kartupeļu mizas, uzkarsē un pievieno sēņu buljonā vārītajiem kartupeļu kubiciņiem. Tagad tiem būs ne vien baraviku, bet arī ceptu un kūpinātu kartupeļu garša.

Putras garšu bagātina ar egļu skuju eļļu. Lai to pagatavotu, skujas 10–15 minūtes blendē kopā ar neitrālas garšas eļļu.

Kartupeļu virumam pārkaisa sadrupinātus kaltētos pīlādžus, kas aizstāj melnos piparus.

Pārbaudīts – garšo debešķīgi!

1 komentārs

Pievienot komentāru