Produkti un garšvielas, Receptes

Baltas, brūnas… Kuras olas vērtīgākas?

Foto-Fotolia

“Kuras olas ir vērtīgākas – ar brūnu vai baltu čaumalu?”
 Zariņa

– Olu čaumalas krāsai nav nozīmes. Pircēji vairāk iecienījuši olas ar brūnu, nevis ar baltu čaumalu, un tas arī noteicis dējējvistu izvēli rūpnieciskajā putnkopībā. Maldīgs ir uzskats, ka brūnās ir mājas vistu olas, bet ar balto čaumalu – rūpnieciski ražotās. Gan brūnās, gan baltās olas ir labs aminoskābju, vitamīnu un minerālvielu avots, – skaidro docente Aiga Trūpa.

Abu krāsu olās atrodamas visas cilvēka uzturā nepieciešamās bioloģiski pilnvērtīgās olbaltumvielas, vairāk nekā 20 minerālelementu, bet dzeltenumos – visi taukos šķīstošie vitamīni (A, D, E un K), kā arī vairāki B grupas (B1, B2, B12) vitamīni, izņemot C vitamīnu. Pēc ķīmiskā sastāva olā ir 73,6% ūdens un 26,4% sausnas, 12,8% proteīna, 1% ogļhidrātu un 0,8% minerālvielu. Protams, olas sastāvu nosaka putnu ēdināšana. Piemājas saimniecībā vistiņām, kas vasarā uzturas ārā, nav nepieciešama papildbarība, kas satur karotinoīdus (dabiskā krāsviela), jo zaļie augi nodrošina pietiekami spilgtu dzeltenumu. Arī kukurūzas graudi satur karotinoīdus (ksantofilu), kas olu dzeltenumam piešķir spilgtāku nokrāsu.

Čaumalu krāsa ir atkarīga no dējējvistu šķirnes, ko nosaka ģenētika. Brūno krāsu piešķir pigments protoporfirīns IX, kas ķīmiski līdzīgs asinīs esošajam hemoglobīnam. Pigmenta sintēze un nogulsnēšanās visintensīvāk notiek pēdējās 3–5 stundās pirms olas izdēšanas. Putniem kļūstot vecākiem, brūnās čaumalas kļūst gaišākas.

Mazāk holesterīna ir vistu šķirņu Araukāna un Jurlovskij golosistij olām. Pavlovas un Galīsijas vistu olas var ēst tie cilvēki, kuriem ir alerģija pret olām.

Pievienot komentāru