Mājas, Sadzīves tehnika

Ātri un ērti kult, griezt un smalcināt. Testējam dažādus blenderus

Foto - Shutterstock

Mazs cinītis gāž lielu vezumu

Mazs, kompakts smalcinātājs – blenderis “Nutribullet” ar 600 W jaudu. Tas patiešām spēj sacensties ar jaudīgajiem blenderiem, jo ne ķirbju cietās mizas, ne kaltētas augu saknītes vai vīnogu un smiltsērkšķu sēklas nav šķērslis. Noslēpums slēpjas nevis motora jaudā, bet asmeņu izliekumā un blendera konstrukcijā, kas veidota, lai blendera glāzē rastos virpulis, kas palīdz asmeņiem kvalitatīvāk sašķelt produktu, turklāt mazāk ēdiena pielīp trauka sieniņām un asmeņiem. Blenderim ir 0,5 un 0,7 litru krūzes, kas ikdienai ir pilnīgi pietiekami.

+ Viegli var piekļūt asmeņiem un vajadzības gadījumā tos uzasināt, jo asmeņus ar pamatni pieskrūvē krūzei, kas piepildīta ar produktiem, tad apgāž otrādi un iestiprina pamatnē. Traukam var uzlikt vāku un paņemt kokteili līdzi uz darbu vai glabāt ledusskapī.

Modelim ar 12 piederumiem ir divi asmeņi. Ekstraktora jeb krustveida asmens kombinācijā ar ciklonisko blendera mehānismu labi sakuļ šķidrumus, bet malšanas asmens – cietus un sausus produktus. Piemēram, ātri var iegūt pūdercukuru, maltu kafiju, ārstniecības augu pulverus. Mēģinot samalt cukuru un kaltētas vārpatas saknītes, tas norit ātri un kvalitatīvi, nevar ne salīdzināt ar parastajām kafijas dzirnaviņām. Motors nesakarst un nenogurst, maļot arī lielu daudzumu.

– Asmens daļa ir skrūvējama, tāpēc tai ir daudz iedobīšu un mazu šķirbiņu, ko grūti izmazgāt un iztīrīt.

Svaigēdāju blenderis

Jaudīgu blenderi ar ietilpīgu krūzi, kurā uzreiz var pagatavot kokteiļus un biezeņus 6–8 cilvēkiem, mēdz saukt par svaigēdāju blenderi. Testējam “Max-mixer”, kas ir līdzīgs amerikāņu “Vitamix”, tikai ražots Taivānā un cena par 40% zemāka. Ar to var samalt gandrīz visu, pat mežrozīšu un vilkābeļu augļus, kā arī smilts­ērkšķu sēklas, kaltētas augu saknītes – gan ar nosacījumu, ka masa ir šķidra un aizņem vien 50% krūzes tilpuma. Ja nepieciešams samalt sausās sastāvdaļas, tām jābūt sagrieztām 2–3 cm garumā un jāaizņem 1/3–2/3 krūzes tilpuma. Mazāku daudzumu ar lielu spēku met augšā, bet nesasmalcina. Savukārt ar lielu daudzumu blenderis netiek galā – apakšpusē maļ, bet augšējā daļa paliek neskarta. Smalcinot sausās sastāvdaļas, reizēm problēmas rada lielais apgriezienu skaits – no sēklām un riekstiem, kuros ir daudz eļļas, vēlamās pulverveida konsistences vietā rodas veidojama masa.

+ Konkrētais blenderis sastāvdaļas sajauc ļoti labi, kokteiļiem var pieliet nerafinētu eļļu, biezeņus, un tas viss tiek sakults viendabīgā masā, atsevišķas sastāvdaļas nav jūtamas. Masā ir daudz gaisa burbulīšu, kas kokteiļu gatavošanā ir labi, bet mērcēm nudien neder. Ilgi maļot, viss uzputojas un divkāršojas apjomā, tāpēc kokteiļa sakulšanai lielākoties pietiek ar 5–15 sekundēm.

– Lai gan ražotājs norāda, ka krūze ir viegli mazgājama, patiesībā tajā ir daudz padziļinājumu, izliekumu, ap kuru maliņām, regulāri kuļot ogu kokteiļus, veidojas brūni nosēdumi, kas īpaši jāberž. Motors ir iespaidīgs (38 000 apgriezienu minūtē), bet, ja krūze ir pilna ar biezu masu, tas, šķiet, pagurst no tik liela apjoma – sakarst, un var just deguma smaku.

Pievienot komentāru