Manas tiesības, Patērētāju tiesības

Ārvalstīs uz iepakojuma precēm norāda – ekoloģiskas vai ar e-vielām. Kāpēc pie mums to nevar ieviest?

Foto - Shutterstock

Zinu, ka daudzās valstīs uz pārtikas preču iepakojuma ir tā dēvētais preces luksofors – lai nebūtu jālasa tas, kas ar sīkiem burtiņiem rakstīts, bet katram pircējam uzreiz būtu skaidrs, ko iegādājas. Ar zaļo aplīti iezīmēti veselīgi, ekoloģiski tīri produkti, ar sarkano – tie, kuriem daudz e-vielu un dažādu konservantu. Vai arī Latvijā mēs nevarētu ieviest līdzīgu praksi? IMANTS IECAVĀ

Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta Pārtikas drošuma un higiēnas nodaļas vadītāja vietniece Gunta Evardsone atgādina, ka saskaņā ar Regulas 1169/2011 par pārtikas informācijas sniegšanu patērētajiem 35. pantu Lielbritānijas Pārtikas standartu aģentūra ir apstiprinājusi Traffic Light brīvprātīgo marķēšanas sistēmu. Traffic light (luksofora) pārtikas produktu marķēšanas sistēmas mērķis ir klasificēt vairāk vai mazāk veselīgus pārtikas produktus un, pamatojoties uz uzturvielu daudzumu produktā, marķējumā tie tiek izcelti ar īpašas krāsas simbolu. Lai informētu patērētāju par to, vai produkts satur daudz, vidēji vai maz tauku, piesātināto taukskābju, cukura un sāls, tiek izmantota sarkanā, zaļā un dzeltenā krāsa. Luksofora principam gan nav tiešas saistības ar ekoloģiski tīriem produktiem.

Pašlaik Latvijā nav plānots ieviest šādu brīvprātīgo marķēšanas sistēmu. Toties Latvijā no 2008. gada darbojas Nacionālā pārtikas kvalitātes shēma (NPKS), kas dod iespēju ražotājiem ražot un patērētājiem saņemt paaugstinātas kvalitātes produktus. Šie produkti pārsniedz vispārīgo komerciālu preču standartu un tiek marķēti ar logo, ko pazīstam kā Zaļo karotīti vai Bordo karotīti.

Ja NPKS produkta ražošanā papildus paaugstinātās kvalitātes prasībām tiek arī nodrošināts, ka vismaz 75% no produkta ražošanā izmantotās izejvielas iegūts vienā valstī – Latvijā, produktu marķē ar Zaļo karotīti. Savukārt paaugstinātas kvalitātes produktus, kuru pilns ražošanas cikls notiek Latvijā, bet izejviela var tikt ievesta no citām valstīm, patērētāji var atpazīt pēc Bordo karotītes marķējumā.

NPKS produktu kvalitātes prasības ir izstrādātas 10 produktu grupām, to skaitā iekļauta tāda prasība kā pārtikas piedevu lietošanas ierobežojumi, piemēram, gaļas produktos un izstrādājumos aizliegts lietot pārtikas piedevas uzglabāšanas laika pagarināšanai, ārējā izskata uzlabošanai, garšas pastiprināšanai un vēlamo struktūras īpašību nodrošināšanai. Šīs prasības apstiprinātas Ministru kabineta noteikumos Nr. 461 Prasības pārtikas kvalitātes shēmām, to ieviešanas, darbības, uzraudzības un kontroles kārtība.

2 Komentāri

Pievienot komentāru