Praktiski
Receptes

Aromātisks un grādīgs. Kā mājās pagatavot ogu uzlējumu?0

Foto: Anda Krauze

Mājas liķierim vai uzlējumam var izmantot gan dārza, gan meža ogas, izvēloties vai nu viena veida, vai dažādas, tās dzēriena traukā liekot ienākšanās secībā: vispirms zemenes, tad mellenes, ķiršus, upenes, jāņogas, aronijas, cidonijas. Meža ogu versija – zemenes, avenes, kazenes, lācenes, brūklenes un dzērvenes.

Ogas notīra, atbrīvo no kātiņiem un kauliņiem, nomazgā un nosusina.

Var uz diennakti ielikt saldētavā, jo sasalušās ir mīkstākas, labāk atdod savu garšu un aromātu.

Ja negribas sasaldēt, var sadurstīt ar adatu.

Pēc tam aptuveni 500 g ogu pilda 3 l burkā, pārlej ar 1,5 l kvalitatīva degvīna tā, lai trauka saturs būtu pilnīgi nosegts. Burku novieto tumšā vietā un ļauj divus mēnešus nostāvēties. Tad šķidrumu nolej traukā, kurā ir ērti maisīt. Sagatavo cukura sīrupu, uzvārot ūdeni un tajā izšķīdināto cukuru. Jo vairāk cukura pievieno, jo saldāks ir gatavais dzēriens. Iegūto sīrupu atdzesē un, lēnām maisot, pievieno nolējumam. Iegūst aptuveni 2 l divdesmitgrādīga liķiera. Pilda pudelēs un uzglabā tumšā vietā.

Katrs, kurš kaut reizi mājās gatavo ogu uzlējumu, tā pagatavošanā ievieš kādu korekciju vai papildinājumu. Piemēram, kurzemniece Gundega Balode uzlējumu nefiltrē, tāpēc savu darinājumu sauc par sliņķu dzērienu.

Sliņķu dzēriens

Foto: Shutterstock

• 1 kg ogu

• 1 l degvīna

• 600 g cukura

Trīslitru burkā ieber 1 kg ogu un pārkaisa ar 600 g cukura. Pēc pāris dienām, kad cukurs izkusis, uzlej 1 l kvalitatīva degvīna, burku aizvāko un noliek uz 30–40 dienām, lai dzēriens gatavojas. Šajā laikā pazūd degvīnam raksturīgā smaka, bet no ogām tiek izvilkts viss labums. Iegūto šķidrumu nolej un pilda pudelēs. No minētajām sastāvdaļām iegūst aptuveni 2 l divdesmitgrādīga uzlējuma.

Skaistā pudelē ielietu, to var izmantot ciemakukulim, kā arī baudīt pa spicglāzītei, ja gadījies saaukstēties.

Upeņu uzlējums palīdz uzveikt klepu un iesnas. Dzēriena tapšanā iegūtais sīrups ir ļoti vērtīgs, jo saglabā ogu bioloģiski aktīvās vielas un specifisko aromātu.

Ogas + ogulāju lapas

Skaista krāsa un burvīgs aromāts ir rīdzinieces Zandas Birzes ieteiktajam aroniju liķierim, kura pagatavošanas recepti viņa kādreiz aizguvusi no kolēģes. To izmēģinot, pārliecinājusies, ka it kā necilās ogas iegūst daudz piesātinātāku un tīkamāku garšu, ja bagātīgi pievieno augļu koku un ogulāju lapas.

Foto: Maren Winter/SHUTTERSTOCK

33 lapas

• 200 g aroniju
• 33 ķiršu lapas
• 33 upeņu lapas
• 33 aveņu lapas
• 1 citrons (vai 1 tējkarote citronskābes)
• 1 glāze jeb 200 g cukura
• 0,5 l degvīna

Ogas un lapas nomazgā, liek katlā, aplej ar 800 ml ūdens, uzliek vāku un pavāra aptuveni 30 minūtes. Atdzesē, nolej caurdurī un masu viegli izspiež. Izmantoto ogu un lapu masu var izmest.

Rubīnsarkanajam šķidrumam pievieno cukuru, citrona sulu (pēc garšas) vai 1 tējkaroti citronskābes. Nedaudz uzsilda, lai cukurs izšķīst. Kad šķidrums atkal atdzisis, pielej 0,5 l degvīna. Lai dzēriens kļūtu dzidrs, to izkāš. Iegūst apmēram 1,5 l dzēriena, ko pilda tīrās pudelēs un aizkorķē.

Degustējot šo liķieri, kas sasmēlies ķiršu, upeņu un aveņu aromātu, nav nemaz tik viegli uzminēt, no kā tas gatavots.

 

Ogas + ārstniecības augi

Dabas studijas Skara izveidotāja Vaira Kārkliņa uzlējumiem izmanto ogu (zemenes, mellenes, avenes, brūklenes, dzērvenes), garšaugu (timiāns, raudene, rozmarīns, piparmētra) un ārstniecības augu maisījumu. “Izeju mežā, pļavā vai dārzā un savācu to, kas ir vai pēc kā stiepjas roka. Top tik oriģinālas receptes! Man patīk veidot garšas buķeti, lai ziemā, baudot dzērienu, atsauktu atmiņā vasaru,” savu izvēli pamato Vaira Kārkliņa.

Dārza un meža ogas + vīgriezes

Foto: Unpict/SHUTTERSTOCK


• zemenes

• mellenes

• vīgriežu ziedi

• degvīns

Ogas un vīgriežu ziedus liek 3 l (vai cita tilpuma) burkā un uzlej tik daudz degvīna, lai noklātu zemenes, mellenes un ziedus. Aizpilda tikai trīs ceturtdaļas burkas tilpuma, jo tās saturu vajadzēs katru dienu saskalināt, lai mainītos augu stāvoklis, tie labāk ekstrahētos un veidotos izvilkums.

Burkai uzliek vāku un trauku novieto saulainā vietā, jo tieši saule un siltums augus un ogas ekstrahē (no auga taču jādabū ārā tā košums un krāšņums!).

Kad uzlējums noturēts vienu mēnesi, to nokāš. Ja gribas, var pievienot cukuru, medu vai citu saldinātāju pēc garšas. Sīrupu nevāra, pievieno tāpat. Tad vismaz mēnesi vai divus ļauj nostāvēties. Jo ilgāk uzlējumu notur, jo tas garšīgāks!

Ja uzlējumam pievieno cukura sīrupu, nevis cukuru tīrā veidā, dzēriena stiprums samazināsies. Uzlejot ogām un augiem 40° degvīnu, izdalās ogu sula, līdz ar to dzēriens būs aptuveni 34° stiprs. Ja vēl pievieno cukura sīrupu, dzēriens būs vien 20° stiprs.

 

PADOMI

Foto: Igor Normann/SHUTTERSTOCK


• Uzlējumam jāizvēlas gatavas un kvalitatīvas ogas.

• Ievārījuma cukurs neder, jo pektīnvielas uzlējumam nav vēlamas.

• Svaigas ogas var aizstāt ar saldētām (tad tās pat nav jāsadursta!).

• Upenes var aizstāt ar aronijām, kam pievienotas ķiršu, aveņu un upeņu lapas.

LA.lv