Mājas, Sadzīves tehnika

Ar karsto dzērienu azotē. Izvēlamies termokrūzes – kura labāka un lētāka

Foto-Shutterstock

Termoss vai termokrūze būs labs sabiedrotais vai ceļabiedrs aukstā laikā, kad komfortablāk jūtamies, ja pie rokas ir sildošs dzēriens.
Veikalu piedāvājums ir visai plašs. Kā saprast, ko izvēlēties un kas būs gana kvalitatīvs?

Populārākie veidi un cenas
Termokrūzes piemērotas aktīva dzīvesveida cilvēkiem lietošanai pa ceļam, automašīnās; kā arī darba un studiju vietās, kur dzērienu nav iespējams nopirkt vai pagatavot uz vietas. Cena no € 2.19.
Izmēros, krāsās un dizainā visbagātākā grupa, bet izskats nereti spēlē galveno lomu, tāpēc siltums dažās no tām saglabājas vien pāris stundu.
Galda termosi piemēroti stacionārai lietošanai mājas apstākļos, arī galda klājumā. Cena no € 6.80.
Pārvadāšanai neērti, jo traucē forma, rokturi un snīpji.
Termosi dzērieniem piemēroti gan siltu, gan aukstu dzērienu uzglabāšanai. Cena no € 3.70.
Pieejami plašā izvēlē, šaurā kakliņa dēļ grūtāk kopt.
Termosi ēdienam lietojami gan mājās, gan darbā, gan ceļojumā.
Cena no € 6.
Pieejami ļoti dažādā tilpuma izvēlē, bet platuma dēļ tos bieži vien grūti ievietot standarta maisiņā vai somā. Tie bieži aprīkoti ar papildu rokturiem, kas lielākoties ir ērti, bet vairāk piestāv pārgājiena noskaņai, nevis soļošanai pa pilsētas ielām…
Ceļojuma termosi piemēroti  aktīvam tūrismam.
Cena no € 9.
Piemēroti ilgstošai transportēšanai, lielākoties komplektēti ar ērtiem rokturiem vai speciālām somām. Pluss – vairākas savietojamas krūzītes. Labāk iegādāties tūrisma preču veikalos.

Izvēlies sev piemērotāko termosu
Kvalitatīvam termosam karsta dzēriena vai ēdiena temperatūra + 50ºC robežās būtu jāsaglabā apmēram 24 stundas. Tomēr ne visi izstrādājumi šādu uzdevumu pilda gana labi. Tāpēc svarīgi izvēlēties tieši savai vajadzībai piemērota tilpuma, materiāla un formas termosu.
*Kur termosu lietos?
Ja termosu paredzēts lietot mājās, noderīgāks būs liela izmēra termoss, jo tas siltumu saglabā ilgāk nekā mazs; ja ir vēlme to izmantot arī galda klājumā, tad ieteicams izvēlēties termosu ar sūkni, nospiežamu pogu un snīpīti. Vislabāk uz galda izskatīsies termoss kā kafijas vai tējas kanna.
Ja termoss vajadzīgs silta dzēriena vai ēdiena līdzņemšanai – ceļojumā, pārgājienā utt., drošāk izvēlēties termosu ar nerūsējošā tērauda kolbu, kas ir izturīgāka pret sitieniem un kritieniem.
Silta dzēriena līdzņemšanai ikdienas gaitās izdevīgāka būs neliela termokrūze, ko ērti ievietot somas kabatā vai automašīnas paneļa turētājā.
*Ko termosā pildīs?
Ja nepieciešams uzglabāt ēdienu, piemērotāks būs platāks un zemāks termoss ar lielāku atveri, savukārt dzērienus labāk uzglabāt šaurākā termosā ar mazu atveri – lai mazāki siltuma zudumi.
Ja saturs paredzēts bērniem vai arī ja termosā domāts pildīt zāļu tējas vai uzlējumus, labāk izvēlēties termosu ar stikla kolbu, jo tā ir higiēniskāka un nepiesūcas ar dažādiem aromātiem.
*Cik ietilpīgs termoss vajadzīgs?
Pirms iegādes svarīgi zināt, ka termosu vienmēr vēlams piepildīt līdz pašai augšai, lai termosā neatliktu vieta gaisam. Tāpēc jāapdomā, cik ietilpīgs termoss īsti vajadzīgs.
Pieejami dažāda tilpuma termosi no 0,25 l līdz pat 40 l milzeņiem (izmanto sabiedriskajā ēdināšanā). Visbiežāk izmanto 0,8 l, 1 l vai 1,5 l tilpumus.

Kā pārbaudīt kvalitāti?
*Apskatām kolbu
Nerūsējošā tērauda kolba tiek uzskatīta par izturīgāku pret sitieniem, kritieniem un labi glabā siltumu, bet to grūtāk kopt – īpaši ēdiena paliekas mēdz pielipt pie kolbas sieniņām.
Stikla kolba arī labi uztur siltumu, bet ir diezgan trausla. Tāpēc tai termosa korpusā jābūt nostiprinātai ar gumijas amortizatoriem. Par to var pārliecināties, termosu viegli pakratot – ja jūtams, ka kolba termosa iekšienē kustas, tā nav pietiekami nostiprināta un nekalpos ilgi. Stikla kolbas pluss – viegli kopt, tā neuzsūc smaržas.
Svarīgi arī, iegādājoties termosu, izpētīt to no iekšpuses – apskatīt kolbu, vai tā jau gadījumā nav ieplaisājusi vai ar kādiem defektiem, un pasmaržot. Jā, gadās, ka, atverot termosu, aromāts nav patīkams. Tas nozīmē, ka izmantoti nekvalitatīvi materiāli, un smaka nekur nepazudīs…
*Pārbaudām vāciņu un korķi
Termosa lielākie siltuma zudumi (aptuveni 30 – 40 % ) ir tieši caur korķi un vāciņu, tāpēc jo īpaši svarīgi, lai tas būtu hermētisks. Visdrošākais ir vienkāršs, aizskrūvējams vāciņš bez papildu spiežamām vai uzskrūvējamām sastāvdaļām, kas it kā palielina termosa komfortu – dod iespēju izvēlēties lielāku vai mazāku strūklu utt., bet patiesībā ir gluži liekas (nereti mēdz iekrist termosā).
*Novērtējam termosa izskatu, formu
Cik ērti termosu satvert rokā, vai tas labi izskatās uz galda, vai to var ievietot somā, automašīnas paneļa turētājā  utt.

Ko darīt, lai ilgāk kalpotu
*Kop pareizi
Mazgā ar siltu ūdeni un maigu tīrīšanas līdzekli, nelieto sukas vai citus abrazīvus līdzekļus. Pēc mazgāšanas izskalo termosu ar siltu ūdeni, izslauka ar mīkstu drānu un glabā atvērtā veidā. Pamatīgāk termosu var iztīrīt, izmantojot sodas ūdeni – 2 tējkarotes sodas un siltu ūdeni ielej termosā un atstāj vienu stundu. Pēc tam termosu izskalo un izslauka. Ja pie termosa sieniņām pielipušas ēdiena paliekas, šķīdumu atstāj uz nakti noslēgtā termosā, pēc tam izskalo un izslauka.
*Lieto gudri
Pirms lietošanas termosu vēlams izskalot ar karstu vai aukstu ūdeni, sasildot vai atdzesējot (atkarībā no tā, kādas temperatūras saturu tajā glabās – siltu vai aukstu). Termoss ilgāk saglabā siltumu, ja tas ir piepildīts līdz augšai vai vismaz 2/3. Ja termosā ievieto ēdienu, tukšo vietu var aizpildīt, piemēram, ar mērci. Ilgāk silts saglabājas dzēriens un šķidrs ēdiens, ātrāk atdziest putra.
Termosu nav ieteicams bieži virināt, jo tad tā saturs atdziest arvien ātrāk.

Pievienot komentāru