Praktiski
Receptes

Ar griķiem pildīta cepta pīle, pasniegta ar ķiršu un čili mērci 16

Foto – Matīss Markovskis

Sastāvdaļas
pīle
2 maisiņi griķu (250 g)
vidēja lieluma sīpols
sviests apcepšanai

Marinādei
svaigi spiesta sula no 6 apelsīniem
100 g medus
150 g gaišās sojas mērces
50 g balzametiķa
naža gals kanēļa
sāls pēc garšas

Mērcei
200 g saldētu ķiršu
puse čili pipara
ēdamkarote cukura
6 piparmētras lapiņas (svaigas vai kaltētas)
ēdamkarote kukurūzas miltu mērces biezumam

Pagatavošana.
No apelsīnu sulas, gaišās sojas mērces, medus, balzametiķa un nedaudz kanēļa gatavo marinādi. Var pielikt sāli, ja nepieciešams. Pīli nomazgā un liek marinādē – atstāj, lai marinējas divas dienas, tad cepetis izdodas gards un sulīgs.

Gatavo pildījumu. Izvāra griķus. Sīpolu sīki sagriež un apcep sviestā, kamēr kļūst zeltains, iejauc vārītajos griķos, to visu pilda marinētajā pīlē.

Pīlei rūpīgi ar foliju notin spārnus, arī pašu putnu apklāj ar foliju. Cep krāsnī 180 grādos aptuveni 4 stundas. Cepšanas ilgums atkarīgs no pīles svara – cik kilogramu, tik stundu jācep.

Gatavo mērci. Liek katliņā saldētus ķiršus un čili, iemet piparmētras lapiņas, pieber cukuru, sāli, uzvāra. Tad mazliet atdzesē un sasmalcina ar blenderi. Vēlreiz uzvāra. Ja mērci grib biezāku, pirms pēdējās uzvārīšanas pievieno aukstā ūdenī iejauktus kukurūzas miltus.

Pīles cepeti pasniedz kopā ar svaigiem salātiem, piemēram, no burkāniem.

Pīles cepetī gatavotie griķi ir īpaši gardi. Var izmantot tā dēvētos maisiņu griķus. Kad tie uzvārīti, gatavi, maisiņu pārgriež.

Putna marinēšanai var izmantot balzametiķi ar garšu (dateļu, aveņu vai citu) – tas piešķir atšķirīgu garšas niansi.

LA.lv