Praktiski
Receptes

Apelsīni ar rumu, burkāni, āboli un maize… 10 idejas grilēšanai tiem, kas neēd gaļu 16

Foto-Fotolia

1. Ja maizi apbrūnina uz grila un vēl siltu apziež ar garšaugu sviestu, var pagatavot gardu un vieglu uzkodu. Labi garšo ar dažādiem salātiem un grilētiem dārzeņiem.

2. Siers ir viens no produktiem, ko var izmantot, gatavojot uz grila. Nekūstošu sieru, piemēram, Mālpils vai Biezpiena sieru, var likt tieši uz restēm un apbrūnināt uz vidēji stipra karstuma. Kamambēra sieru cep uz folijas, ja gribas īpaši izsmalcinātu uzkodu, ko pasniedz ar lāceņu ievārījumu. Sierus, kas labi kūst, var cept uz folijas vai ietīt vairākās kārtās saliktās vīnogu lapās, izveidojot no tām tīstoklīti. Šādi izcepts siers iesūks sevī vīnogu lapu aromātu. Pirms pasniegšanas var apbērt ar iecienīto garšaugu vai garšvielu maisījumu.

3. Cieti dārzeņi, piemēram, ziedkāposts un burkāni, grilējot apdeg. Lai tā nenotiktu, tos vispirms apslaka ar mērcīti, ko pagatavo no augu eļļas, citrona sulas, ķiploka daiviņas, sāls un maltiem melnajiem pipariem. Pēc tam liek folijas laiviņās un grilē, līdz dārzeņi nedaudz mīksti. Uz cepšanas beigām sadur uz iesma un apbrūnina.

4. Uz grila gardi izdodas arī pildīti dārzeņi, piemēram, paprika, kabači un tomāti. Ja iepriekš pagatavo pildījumu, to termiski apstrādājot, grilēšana nepieciešama vien tik, lai ēdiens piesūktos ar patīkamu dūmu aromātu un dārzeņa laiviņa izceptos mīksta. Vasaras dārzeņiem tam vajag vien 8–10 minūtes.

5. Grilēt var arī sēnes – tām nogriež kātiņus un cepurītes vidu sapilda ar kausēto sieru. Kad zeltaini brūnas, noņem no uguns un pasniedz ar grilētiem dārzeņiem vai apceptu tostermaizi.

6. Kad grilā palikuši vairs tikai karsti pelni un mazas, gailošas oglītes, var samest veselas ķiploka galviņas un atstāt, lai karsējas. Ķiploks būs izcepies, kad galviņa piebriedusi un miza nedaudz atlobījusies. Tad izņem no pelniem, notīra, nogriež virspusi un apkaisa ar sāli.

7. Ja augļus kaut nedaudz apbrūnina uz kvēlojošām grila oglēm, tie iegūst patīkamu smaržu un garšu. Grilēt var bumbierus, aprikozes, persikus, nektarīnus, ābolus, banānus, plūmes, ananasus. Sagrieztie augļi nepaliek brūni, ja tos apslaka ar citrona sulu.

8. Lai grilēti augļi būtu gardāki, tos var ne tikai apcept, bet arī karamelizēt. To dara šādi: ābolus vai bumbierus (vēlams izvēlēties cietus, negatavus) pārgriež uz pusēm, izņem serdi un uzdur uz iesma. Apcep, līdz miza nedaudz sāk plaisāt. Tad apkaisa ar cukuru un turpina grilēt, līdz cukurs karamelizējies.

9. Ja ābolam izspiež serdi, vidu sapilda ar sviestu, cukuru un maltu kanēli, ietin folijā un pusstundu karsē uz grila, iznāk gardi pildītie āboli (ja grila ogles vairs nav tik karstas, āboli var gatavoties arī 45–50 minūtes).

10. Ekskluzīvs saldais ir grilēti apelsīni ar rumu. Apelsīnus vispirms nomizo, pēc tam sagriež šķēlēs un katru apviļā cukurā. Saliek atpakaļ apelsīna formu, aprasina ar rumu, ietin folijā un grilē 12–15 minūtes.

LA.lv