Praktiski
Receptes

Aizmirsies atlaidināt gaļu. Vai to drīkst atkausēt mikroviļņu krāsnī?0

Foto: Fotolia

“Dažkārt aizmirstu gaļu izņemt no saldētavas, tāpēc vai nu ilgi jāgaida, kamēr tā atlaidīsies, vai jādomā cita vakariņu versija. Vai gaļu drīkst atkausēt mikroviļņu krāsnī?” IEVA Rūjienā

Mikroviļņu krāsns priekšrocības īsti var novērtēt brīdī, kad, vakarā pārrodoties no darba, saimniece konstatē, ka gaļa nav izņemta no saldētavas. Produkta atkausēšanai šajā krāsnī vajadzēs dažas minūtes. Atkausēšanas ātrums ir atkarīgs no sasaldētā produkta formas, blīvuma, lieluma, svara, iesaiņojuma un sākotnējās temperatūras.

Mikroviļņi sākumā nonāk uz sasaldētā produkta ārējās virsmas, pēc tam siltums izplatās dziļāk. Lai produkta virspuse neapceptos, pirms nav atkususi iekšpuse, jāatkausē ar pārtraukumiem, izvēloties atkausēšanas režīmu.

Lieli, blīvi gaļas gabali jāizņem no krāsns, kad tie no ārpuses vēl ir auksti, bet iekšpusē – ļoti auksti. Kādu laiku tos patur istabas temperatūrā, līdz produkti pilnīgi atkūst. Atkausēšanas laikā gaļu vienreiz apgriež, lai atkustu vienmērīgāk.

Visi produkti (gaļa, zivis, dārzeņi) atkausēšanas laikā jāapsedz. Ja sāk atkust nevienmērīgi vai veidoties karsti laukumi (dažas produktu vietas atkūst ātrāk), var izmantot foliju, lai mikroviļņi nepiekļūtu pārkarsušajām vietām.

PADOMI

• Lai pārbaudītu, vai trauku var izmantot mikroviļņu krāsnī, traukā ielej glāzi ūdens, noliek uz paliktnīša un ieslēdz krāsni uz 35–45 sekundēm. Ja šajā laikā trauks ļoti sakarst, labāk to nelietot.

• Ēdiena gatavošanai mikroviļņu krāsnī vispiemērotākie ir karstumizturīgi stikla un keramikas trauki, kā arī mikroviļņu krāsnij domātie trauki.

• Nedrīkst lietot metāla, apzeltītus un sudraba traukus. Neder arī tādi, kuru glazūrai ir pievienotas metāla daļiņas.

• Plastmasas trauki der, taču tajos nevajag likt produktus ar augstu tauku un cukura saturu, jo lielā karstumā plastmasa deformējas.

• Koka, klūdziņu un salmu pinuma traukus mikroviļņu krāsnī var ievietot tikai uz īsu brīdi.

• Papīra iesaiņojumu var izmantot nelielā temperatūrā, lai sasildītu gatavu ēdienu.

• Dārgos ugunsizturīgā stikla traukus var aizstāt ar maisiņu, kas noder dārzeņu, gaļas un zivju cepšanai. Ēdiens ir sulīgs, aromātisks un neapdeg.

LA.lv
IL
Ilze Līvmane
Praktiski
Pensijā – tikai 70 gadu vecumā? Klīst tādas runas…
18 stundas
AG
Aija Geida
Praktiski
Biešu salāti ar grauzdētām ķirbja sēklām
19 stundas
AG
Aija Geida
Praktiski
Dārzeņus ēdam par maz. Vairākas receptes ēdienkartes dažādošanai
22 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

ML
Māra Libeka
Veselam
Uz aptieku ne tikai pēc zālēm: aptiekās paplašinās pakalpojumu klāstu
2 stundas
SK
Skaties.lv
Latvijā
Baldonē atrod mucas ar aizdomīgu vielu. Teritorija norobežota
1 stunda
Uldis Šmits
Pasaulē
Ievēlēta, bet…
9 stundas
MA
Māris Antonevičs
Latvijā
Māris Antonevičs: Priekšnieks aizmirsis solījumu? Versijas par JKP reakciju
2 stundas
LA
LA.LV
Dabā
Septiņas dienas valdīs vasarīgi silti laika apstākļi: jaunākā prognoze
17 stundas