Praktiski
Dārzs

Ābolus nedrīkst turēt pagrabā kopā ar saknēm. Padomi ziemas ābolu saglabāšanā 0

Foto: Sandra Ruska

Rudens āboli ir gatavi vākšanai un glabāšanai. Ziemas šķirnes vēl briedina augļus. Profesionāli augļudārzu īpašnieki novākto ražu novieto speciālās glabātavās ar piemērotu temperatūru un mikroklimatu. Ja atsevišķa augļu pagraba nav, labāk ābolus atstāt pie koka un novākt pirms sala, skaidro augļkope Inese Drudze no Pūres.

Augļus nedrīkst turēt pagrabā kopā ar saknēm. Tad tie pievilksies ar netīkamu aromātu un garšu. Tādus neviens nevēlēsies ēst.

* Glabāt pagrabā ābolus aizsietos polietilēna maisiņos nav vērts. Labāk tos līdz īstam salam turēt piesegtus kādā nojumē.

Ziemas āboliem grūti noteikt, kad tie ir gatavi. Profesionāli augļkopji īsto vākšanas brīdi nosaka ar speciāliem testiem. Mazdārziņā tas būtu pārāk sarežģīti. Ābolu gatavību var mēģināt noteikt pēc to izskata – sāk iekrāsoties un šķiet jau ēdami. Var nogaršot mazākos un tārpu bojātos augļus, kuri nogatavojas pirmie. Ja iekožoties tie šķiet jau gandrīz ēdami, var vākt visus ābolus.

* Ja speciālas glabātavas nav, arī ziemas ābolus tur pie koka, cik ilgi iespējams, līdz salam.

* Āboli šogad ir mazāki, toties saldāki nekā citus gadus.

Nelielam augļu daudzumam var gatavot improvizētas glabātavas no kannām. Derēs, piemēram, vecās alumīnija kannas. Tās ierok zemē, virspusē atstājot kakliņa daļu. To apsedz ar sietu, vietu apkrauj ar skujām, izveido jumtiņu. Mērķis ir panākt, lai kannā neiekļūst grauzēji, tomēr augļi elpo. Taču vienlaikus noraktā bagātība jāpasargā no lietus-ūdens ielīšanas un sala.

* Augļu šogad ir tik daudz, ka noteikti varēs iegādāties no lielaudzētājiem, kad savi krājumi būs beigušies.

LA.lv