Praktiski
Receptes

Ābolu kūciņa ar kumelīšu krēmu0

Foto: Anda Krauze

Sastāvdaļas
• skābi un stingri āboli
• 200 g mandeļu miltu
• 150 g kviešu miltu
• 500 g pūdercukura
• 500 ml olu baltumu
• 390 g sviesta
• 4 g sāls

Krēmam
• 175 g cukura
• 50 ml kumelīšu tējas
• 30 g (divas trešdaļas) olas baltuma

Pagatavošana.
Samaisa mandeļu un kviešu miltus, pūdercukuru un sāli. Olu baltumus sakuļ tā, lai nebūtu putās, bet paliktu šķidri. Pusi no sakultajiem baltumiem pievieno miltiem ar pūdercukuru un iemaisa ar karoti. Kad izveidojusies viendabīga masa, pievieno otru daļu sakultā olu baltuma. Izkausē sviestu un, lēnām lejot un maisot, pievieno mīklai. To saveļ bumbā un uz stundu ieliek ledusskapī.

Mīklu lej veidnītēs, kuras ieziestas ar sviestu vai eļļu, lai nepierauj kūciņu. Tad liek kubiņos sagrieztus ābolus (~1,5 ēdamkarotes). Cep cepeškrāsnī 190 °C 16–17 minūtes. Atdzesē, izņem no veidnes.

Katliņā ielej 50 ml kumelīšu tējas, pievieno 175 g cukura un vāra 2 minūtes. Tad saputotu olas baltumu pievieno kumelīšu sīrupam. Liek uz kūciņas.

Olām, kuras pievieno mīklai, jābūt istabas temperatūras, nevis tikko no ledusskapja izņemtām. Ja izkausētu sviestu pievieno aukstam olu baltumu putojumam, tas saiet ziedos. Savukārt, ja sviests ir par karstu (tā temperatūra nedrīkst pārsniegt 60 °C), sakultās olas izcepas.

LA.lv