Dārzs, Telpaugi

Āboliņa dīgsti uz palodzes. Labākās šķirnes diedzēšanai

Foto - Shutterstock

Kuras āboliņa šķirnes var diedzēt? RASMA KULDĪGĀ

Uzņēmuma “Vecapēni” vadītājs, dažādu zaļumu audzētājs Mārtiņš Kaugars stāsta, ka diedzēšanai piemērotākas ir sarkanā āboliņa rupjākās sēklas, bet mikrozaļumu ieguvei parasti izmanto sīkākās baltā āboliņa sēklas, jo tās ātrāk attīsta lapiņas.

> Sēklu ieguvei balto āboliņu izaudzēt ar bioloģiskajām metodēm ir ļoti grūti, jo tauriņziedis nespēj konkurēt ar nezālēm. Sējumus ravējot, jāiegulda liels roku darbs. Vietējie sēklaudzētāji baltā āboliņa sēklas diedzēšanai nepiedāvā.

> Latvijā viens no pieprasītākajiem ir sarkanais āboliņš ‘Raunis’, to plaši izmanto bioloģiskajā lauksaimniecībā, jo veido palielu lapotni. Tiesa, ja augsnes skābums ir palielināts, sarkanā āboliņa laukā parādās skābenes (sēklaudzētājiem šo nezāļu sēklas ir grūti nošķirt). Bioloģiskā sarkanā āboliņa sēklas pašlaik var iegādāties Priekuļu pētniecības centrā par 7,50 eiro kilogramā. Veikalos nopērkamas arī ievestās āboliņa sēklas, kas noder diedzēšanai.

> Bastarda āboliņš Latvijā ir visai maz pieprasīts. Bioloģiskajiem lauksaimniekiem to neatmaksājas audzēt, jo augs prasa mitrākas, trūdvielām bagātas augsnes. Tam grūti ievērot īsto novākšanas laiku, jo sēklas nenogatavojas vienlaikus, bet ienākušās strauji izbirst no ziedgalviņām. Svaigiem diedzējumiem sēklas neizmanto.

> Svaigām baltā āboliņa sēklām raksturīga spilgti dzeltena krāsa, tās mazliet spīd. Vecas un mitruma bojātas sēklas ir sarkani brūnas, bez spīduma. 1000 sēklu masa ir ap 0,7 g.

> Sarkanajam āboliņam sēklas ir violetas, dzelteni violetas vai arī dzeltenas, ar spīdīgu virsmu. 1000 sēklu masa svārstās 1,5–2,5 g robežās. Bojātas, vecas sēklas zaudē spīdumu un kļūst brūnas.

Pirms diedzēšanas sēklas noskalo tekošā ūdenī un mērcē ūdenī 6–8 stundas. Tad noskalo atkārtoti un ievieto diedzēšanas traukā. Svarīgi dīgstus neiekaltēt. Atkarībā no temperatūras un dienas gaismas sēklas dīgst 6–7 dienas. Kad parādās asniņi, dīgstus var sākt ēst. Var audzēt arī līdz pirmajām zaļajām lapiņām.

Āboliņam ir zāles garša. Diedzējumi ir ļoti vērtīgi, tajos ir daudz dabisku vitamīnu un minerālvielu, tāpēc šos zaļumus ieteicams iekļaut ikdienas uzturā. Tikko plūktus, piemēram, var pievienot salātiem. Termiski apstrādājot, asni zaudē vērtīgās vielas un vitamīnus.

Pievienot komentāru