Praktiski
Mājas

8 vecmāmiņu ieteikumi biezākam maciņam0

Foto-Shutterstock

Labu saimnieci vienmēr ir raksturojis taupīgums un pārdomāti tēriņi. Vecmāmiņas bija piedzīvojušas laikus, kad maizes rieciens bija pavisam plāns, un tomēr bija iemanījušās pabarot visu ģimeni, tādēļ ir vērts ieklausīties viņu padomos!

Maize – iztikas pamats
Nekādā gadījumā saziedējušu maizes kukulīti nedrīkst ar vieglu roku izmest ārā. Mazliet izdomas, un ģimenei galdā varēsiet celt ēdienus, kas tiks notiesāti ar gardu muti – ceptas maizītes (maizi izmērcē piena un olas maisījumā, cep eļļā un pēc tam pārkaisa ar cukuru vai sieru pēc vēlēšanās), no apkaltušas maizes var pagatavot sausiņus, rīvmaizi, kas lieti noderēs, cepot zivi vai kotletes.

Pārdomāti tēriņi
Pirms došanās uz veikalu vecmāmiņas vienmēr izveidoja sarakstu, kas nepieciešams, lai izvairītos no kārdinājuma nopirkt to, kas īsti nemaz nav vajadzīgs. Mūsdienās noderēs ne tikai saraksts, bet arī informācija par akcijām un atlaidēm, lai kāroto nopirktu par daudz zemāku cenu.

Iegādājoties pārtikas produktus ar rezervi priekšdienām, neaizmirstiet pievērst uzmanību derīguma termiņam.

Pusfabrikātu gatavošana – savām rokām
Kādreiz pusfabrikātus neiegādājās veikalā, bet gatavoja paši. Brīvdienās visa saime draudzīgi sasēdās ap galdu un gatavoja pelmeņus ar gaļas vai zivs pildījumu, kas pēc tam tika sasaldēti un izmantoti pēc nepieciešamības ilgākā laika posmā.

Vareņikiem pildījums tika izvēlēts atkarībā no sezonas: vasarā tās bija ogas, ziemā – kartupeļi, skābēti kāposti, pupas, biezpiens vai sēnes. Mūsdienās, pašrocīgi gatavojot pusfabrikātus, tie noteikti būs ne tikai lētāki, bet arī veselīgāki nekā veikalā nopērkamie, jo netiks izmantotas dažādas pārtikas piedevas.

Svētku svinēšana mājās
Vecākajai paaudzei pierasta lieta bija svētku atzīmēšana mājās bez liekiem tēriņiem, iepriekš pārdomājot ēdienkarti.

Foto: Evija Trifanova/LETA

Gatavošanas laiks noteikti būs lielāks, nekā veicot pasūtījumu restorānā, bet atmosfēra mājīgāka un pierastāka, turklāt visus ēdiena pārpalikumus varēs izmantot nākamajā dienā.

Krājumu veidošana
Mājās jābūt miltu, cukura, sāls, dažādu putraimu krājumiem, pieliekamajā vai pagrabā – visdažādākajiem konservējumiem un ievārījumiem. Noteikti izdosies ietaupīt naudu, ja pēc katra sīkuma nebūs jādodas uz veikalu, riskējot iztērēt lielāku naudas summu nekā plānots, un viss nepieciešamais gardas maltītes pagatavošanai būs pa rokai.

Dārza labumu pārstrāde
Vecmāmiņām savulaik bija dārzs, kurā izauga gan gurķi, gan tomāti, gan kartupeļi, bija bagātīga ogu un augļu raža, kas nekavējoties tika pārstrādāta – tapa gardi ievārījumi, saulītē gozējās žāvēti āboli.

Vēlāk ziemā no tiem tapa gards ķīselis vai kompots.

Ja kādu dārzeņu vai augļu konservēšanai bija nepietiekami, tad tie sezonas laikā tika iegādāti no kaimiņiem vai tuvējiem zemniekiem. Mūsdienās ļoti parocīgas ir saldētavas, kas ļauj saglabāt vasaras ražu ziemai, aukstajos mēnešos ne tikai ļaujot ietaupīt naudu, bet arī nodrošinot vitamīnu devu.

Rokdarbu renesanse
Nav nepieciešama šuvējas kvalifikācija, lai iešūtu izplīsušo rāvējslēdzēju, piešūtu pogu vai atšūtu biksēm galus. Izdarot to savām rokām, šuvēju darbnīcas pakalpojumi nebūs nepieciešami un tiks ieekonomēta nauda, bet lietām – dots otrs mūžs.

Vecmāmiņas prasmīgi pārveidoja bērnu apģērbu, pielāgojot to mazajam nēsātājam. Tāpat šalles, zeķu un cimdu adīšana bija ierasta lieta. Daudzi atceras, cik mīkstas un ērtas bija paštamborētas čībiņas. Kāpēc gan nepamēģināt tās darināt atkal?

Saistītie raksti

Pusdienas ņemam līdzi
Vecmāmiņas, dodoties ceļā, vienmēr līdzi bija sagatavojušas gardas sviestmaizes un termosu ar karstu tēju. Mūsdienās atkal kļūst aktuāli uz mācībām vai darbu ņemt līdzi pašgatavotu pusdienu kārbiņu, tādējādi ne tikai ekonomējot naudu, bet arī zinot, ka pusdienas būs veselīgas.

Katrā kioskā un degvielas uzpildes stacijā tiek piedāvātas neskaitāmas uzkodas, kas vilināt vilina naudu no maciņa, bet, zinot, ka līdzi ir ar mīlestību gatavotas maizītes, nebūs kārdinājuma iegādāties ātrās uzkodas.

LA.lv