Mājas, Sadzīves tehnika

“8 in 1” jeb Kā izvēlēties virtuves kombainu. Testējam aparātu!

Foto-Fotolia

Virtuves kombains – brīnumaina ierīce, kurai pa spēkam astoņu dažādu virtuves tehniku funkcijas vai neveikls risinājums sakombinēt vairākas virtuves tehnikas ierīces vienā?

Ar virtuves kombainu izvēli ir sarežģītāk nekā, piemēram, atrast piemērotu mikseri, blenderi vai gaļas mašīnu, kur noteicošais ir detaļu kvalitāte un ierīces jauda, jo kombaini ievērojami atšķiras pēc savas komplektācijas. Ražotāji piedāvā dažādu funkciju virtuves kombainus, tāpēc pirms iegādes lietderīgi sev pajautāt – kuri ir tie darbi virtuvē, ko vēlos atvieglot ar šo ierīci, un kuras funkcijas savukārt tikpat kā neizmantošu. Jo vairāk darbu spēj paveikt viens kombains, jo tas dārgāks un komplektācijā vairāk dažādu papildu piederumu, līdz ar to būs sarežģītāk ar to rīkoties, un plauktā tas aizņems vairāk vietas.

Aizvieto astoņas dažādas ierīces

Foto - Aija Geida
Foto – Aija Geida

Virtuves kombaini spēj:
• sarīvēt un sagriezt šķēlēs dārzeņus un augļus,
• kartupeļus smalki sarīvēt pankūkām vai sagriezt lielos salmiņos,
• izmīcīt mīklu,
• saputot krējumu, olas, sviestu, desertus,
• izspiest sulu no cietiem augļiem un dārzeņiem,
• izspiest sulu no citrusaugļiem,
• samalt gaļu un biezpienu,
• samalt smalki pūdercukuru, garšvielas, kafijas pupiņas.

Izpētot veikalu piedāvājumu, var secināt, ka ražotājs katram virtuves kombaina modelim atsevišķus darbus noteicis kā pamatfunkcijas, bet citus piedāvā kā papildaprīkojumu. No tā arī atkarīgs, cik ērti būs veikt šos darbus. Pamatfunkcijas var sadalīt divās grupās: viss, kas saistīts ar putošanu, un viss, kas vajadzīgs kvalitatīvai dārzeņu rīvēšanai un sagriešanai šķēlēs. Tas nozīmē, ka ierīcei ir vai nu liels putojamais trauks, plaša ātrumu izvēle un dažādi uzgaļi putošanai, mīklas mīcīšanai, vai arī liela tilpuma trauks ar vairākām piedziņas asīm un plašu rīvju izvēli. Līdz ar to pircējam ieteicams pārdomāt, kādi darbi tiks veikti biežāk – putošanas vai smalcināšanas. Pamatfunkcijas parasti ir viegli izpildāmas, tām ir jaudīgi risinājumi, ērta uzstādīšana (detaļu salikšana) un lietošana.

Papildfunkcijas jāizvērtē

Virtuves kombainu papildfunkcijām reizēm ir sarežģīta uzstādīšana, mazjaudīgāki risinājumi, neliela ietilpība. Izņēmums ir pusprofesionālie un profesionālie kombaini (cena virs 350 eiro), kuriem arī papildu aprīkojums ir kvalitatīvs. Šajā salīdzinājumā ar kvalitāti domāta ierīces papildfunkciju ilg­stoša un bieža izmantošana bez aizķeršanās, piemēram, sulas spiešana, kokteiļu kulšana vai gaļas malšana ikdienā. Praksē bieži vien ir tā – kombains ar savām papildfunkcijām ir lielisks risinājums, ja pāris reižu gadā caur gaļas mašīnu izmaļ gaļu, dažos brīvdienu rītos ģimeni lutina ar svaigi spiestu apelsīnu sulu, svētkos kuļ bērniem saldējuma kokteili. Turpretim, ja kokteiļus gatavo katru dienu, kotletes ir ģimenes ikdienas maltītes sastāvdaļa, katrs rīts sākas ar apelsīnu sulu, tad nešaubīgi parocīgāka un ilgmūžīgāka būs ierīce, kas speciāli radīta šim darbam. Kombains nespēj paveikt darbu tik labi kā, piemēram, kvalitatīvs blenderis vai gaļas mašīna. Izņēmums ir pamatfunkcijas, kuras šī ierīce veic tikpat labi kā, piemēram, speciālais dārzeņu smalcinātājs vai mikseris ar lielu trauku un daudziem mīklas un putošanas uzgaļiem.

Kas pa spēkam kombainam?

Pētām, kādas funkcijas visērtāk veikt ar kombainu un ar kādiem uzdevumiem šī ierīce tiek galā bez grūtībām. Testā izmantoti zināmu ražotāju (Bosch, Philips, Kenwood) virtuves kombaini cenu diapazonā no 120 līdz 200 eiro.

Dārzeņu rīvēšana un sagriešana šķēlēs

Asmeņu disku izvēle dārzeņu rīvēšanai ir gana plaša. Standarta komplektācijā lielākoties ir 3–4 asmeņi, un ražotājs piedāvā vēl tikpat iegādāties atsevišķi (pirms pērk kombainam papildu ierīces un rīvēšanas diskus, ieteicams rūpīgi izlasīt lietošanas instrukciju, kur norādīti kodi papildaprīkojumam, kas savienojams ar konkrēto ierīci). Testējam katru no rīvēšanas diskiem, lai pārliecinātos, kā tie paveic savu darbu.

Kvalitatīvs ass asmens, kuram pa spēkam jebkurš ciets produkts. Ļoti jāuzmanās, to tīrot un uzstādot, lai nejauši netraumētu pirkstus. Foto - Aija Geida
Kvalitatīvs ass asmens, kuram pa spēkam jebkurš ciets produkts. Ļoti jāuzmanās, to tīrot un uzstādot, lai nejauši netraumētu pirkstus. Foto – Aija Geida

Kapāšana

Virtuves kombainu ražotāji piedāvā ļoti asus, kvalitatīvi izstrādātus asmeņus, kas eleganti un ātri sakapā jebkuru augli un dārzeni, to skaitā sīpolus, kāpostus, rutkus, rāceņus. Problēma ir tikai pareizi izvēlētā daudzumā. Vienu sīpolu platā traukā nesakapāsiet, savukārt, pieliekot pilnu trauku ar citiem dārzeņiem, piemēram, kāpostu lapām, apakša tiks sasmalcināta smalki, bet augšpusē paliks nesakapātas lapu daļas. Produkts tiek sakapāts vienmērīgi, ja ar dārzeņiem piepilda 40–50% no trauka tilpuma. Ja jāapstrādā lielāks daudzums, racionālāk to darīt vairākos piegājienos.

Kvalitatīvs disks produktu sasmalcināšanai 1x1 cm lielos kubiņos. Foto - Aija Geida
Kvalitatīvs disks produktu sasmalcināšanai 1×1 cm lielos kubiņos. Foto – Aija Geida

Produktu sagriešana kubiņos

Dažiem ražotājiem piedāvājumā īpašs disks griešanai kubiņos. Tas ir ļoti ass un labi pārdomāts aprīkojums, kas zibenīgi jebkuru produktu pārvērš vienādos kubiņos, līdz ar to augļu sagriešana salātiem ir nieks, dārzeņu sagatavošana zupai zibenīga. Atkarībā no ātruma, kādu uzstāda, disks tiek galā ar augļiem, gurķiem un tomātiem, sieru, olām, desu un visiem svaigiem cietajiem dārzeņiem. Produkti nedrīkst saturēt kauliņus, sēkliņas, tie nevar būt sasaldēti vai pārgatavojušies. Spiežot bīdītāju spēcīgāk vai vājāk, var iegūt garākus vai īsākus kubiņus. Pārdomāta ir diska izjaukšana un tīrīšana (līdzi speciāls tīrītājs).

Ar šo rīvi ātri un kvalitatīvi var sarīvēt dārzeņus kartupeļu pankūkām. Foto - Aija Geida
Ar šo rīvi ātri un kvalitatīvi var sarīvēt dārzeņus kartupeļu pankūkām. Foto – Aija Geida

Kartupeļu apstrāde – pankūkām un frī

Sarīvēt pankūkām kartupeļus uz smalkās rīves prasa milzu piepūli. Virtuves kombainu ražotāji piedāvā īpašu rīvi kartupeļiem, kas izcili smalki sarīvē dārzeņus. Ja tās nav standarta komplektācijā, par 5–7 eiro var iegādāties atsevišķi. Salīdzinot speciālu kartupeļu rīvi un šo virtuves kombaina papildaprīkojumu, kvalitāte vienāda, darboties vienlīdz parocīgi. Nešaubīgi aizstāj atsevišķu ierīci. Pieejama arī īpaši izstrādāta rīve kartupeļu frī, kas ātri kartupeli pārvērš 8 mm platos salmiņos.

 

Ja mīklas gatavošana un putošana nav kombaina pamatfunkcija, tai ir sarežģīta uzstādīšana, un jauda paredzēta vien putukrējuma un olbaltuma kulšanai. Foto - Aija Geida
Ja mīklas gatavošana un putošana nav kombaina pamatfunkcija, tai ir sarežģīta uzstādīšana, un jauda paredzēta vien putukrējuma un olbaltuma kulšanai. Foto – Aija Geida

Mīklas gatavošana un putukrējuma kulšana

Ja šī funkcija ir blendera pamataprīkojums, lielākoties ražotāji piedāvā liela tilpuma metāla putojamos traukus, dažādus mīklas uzgaļus, putojamo slotiņu. Jaukšanas uzgalis paredzēts mīklas iejaukšanai un sastāvdaļu samaisīšanai, kuras nav paredzētas smalcināt. Maisīšanas uzgalis lieliski tiek galā ar putukrējumu, olbaltumu un gaisīgu mīklu. Mīklas āķi domāti biezu mīklu izmīcīšanai. Kombains labi izmīca jebkuru mīklu, putukrējums un olbaltums tam ir nieks, arī bieza debesmanna un citi deserti nerada grūtības. Kā papildaprīkojums šī funkcija ir vāja, putukrējumu saputo labi, bet tas arī viss.

Vidējas kvalitātes blendera krūze, kurā lieliski var sakult dažādus piena un saldējuma kokteiļus. Ražotājs pieļauj kult ledu, bet ne sasalušos produktus. Foto - Aija Geida
Vidējas kvalitātes blendera krūze, kurā lieliski var sakult dažādus piena un saldējuma kokteiļus. Ražotājs pieļauj kult ledu, bet ne sasalušos produktus. Foto – Aija Geida

Kokteiļu pagatavošana (blenderis)

Ar saldējuma vai piena kokteiļiem un biezzupām blenderis lieliski tiek galā. Var novērot, ka ražotājs izmanto standarta asmeņus (ne asos titāna, ne īpaši izturīgos, kādus piedāvā jaudīgu blenderu ražotāji). Arī krūzes materiāls ir vidēja biezuma no izturīgas plastmasa, bet ātri saskrāpējas. Šāds papildu aprīkojums pēc kvalitātes lielākoties pielīdzināms blenderim, kas atsevišķi maksā 50 eiro. Ja kokteiļos paredzēti veseli rieksti, sēkliņas, izkaltētas saknītes un ogas, pirms kulšanas tie visi rūpīgi jāizmērcē (4–8 stundas).

Gaļas un biezpiena malšana

Labs papildaprīkojums, ja jāsamaļ neliels produktu daudzums. Malšanas uzgalis neliels, asmens zobiņi gana asi, strādā lieliski. Tomēr nevar salīdzināt ar gaļas mašīnu kā atsevišķu ierīci – tā ir daudz jaudīgāka. Pusprofesionālajiem virtuves kombainiem (cenu amplitūdā no 220 līdz 350 eiro) piedāvājumā ir daudz labāks uzgalis malšanai. Šī ir funkcija, kas rūpīgi jāizvērtē atbilstīgi ģimenes ēšanas paradumiem. Ja bieži izmanto gaļas mašīnu, vērts salīdzināt atsevišķas ierīces iegādi un to, cik kombainam palielinās cena, ja komplektācijā ir kvalitatīvs gaļas malšanas uzgalis (nereti tie ir plus 100 eiro).

Sulas spiešana

Nav izdevies testēt modeli, kurš tiktu galā ar sulas spiešanu no cietiem dārzeņiem un augļiem. Sulas spiede ir gana specifiska ierīce, lai to varētu kvalitatīvu iekombinēt kombainā. Savukārt citrusaugļu sulas spiedes kā virtuves kombainu papildaprīkojums ir kvalitatīvs un ērts risinājums, kā iegūt sulu no apelsīniem, citroniem un greipfrūtiem.

SVARĪGI

Ja rūpīgi izvērtē dažādu ražotāju piedāvātos virtuves kombainus, var atrast ierīci, kas pilda mājsaimniecībā biežāk lietotās virtuves tehnikas funkcijas, tā ietaupot vietu un līdzekļus.

Pievienot komentāru