Receptes, Uzkodas un salāti

4 pīrāgu versijas + pīrāga veidošana fotogrāfijās soli pa solim

piiraagi-saldie

Svētku un brīvdienu galdam tradicionālo speķa pīrādziņu vietā šogad piedāvājam izmēģināt pīrāgus ar ābolu pildījumu, gardus zilā siera pīrāgus kārtainās mīklas kažociņā, kraukšķīgus sezama pīrāgus ar zaļajiem zirnīšiem un kāpostu pīrādziņus ar tomātu mērci.

Siera pīrādziņi 


1 kg kārtainās mīklas,
120 g zilā siera,
120 g pilnpiena biezpiena.

Biezpienu divas reizes izmaļ gaļas mašīnā un sajauc ar zilo sieru, līdz iegūta viendabīga masa. Kārtaino mīklu izrullē un sagriež 24 kvadrātos. Katrā kvadrātā liek ēdamkaroti (ar kaudzi) abu sieru maisījumu. Pīrādziņu malu, lai siers cepoties netecētu laukā, rūpīgi ar dakšiņu saspaida. Cep +180 grādos 20 – 25 minūtes. Pīrādziņi labi garšo pie zupas, bet tos var ēst arī vienus pašus.

Kāpostu pīrāgi 
piiraagi-kapostu

Mīklai
625 g kviešu miltu,
300 ml silta piena,
3 ēdamkarotes sviesta,
½ tējkarotes sāls,
2 ēdamkarotes cukura,
paciņa sausā rauga.

Pildījumam
neliela kāpostgalva,
30 g sviesta,
liels sīpols,
3 ēdamkarotes tomātu mērces,
tējkarote sāls.

Vispirms pagatavo rauga mīklu. Uzsilda pienu un izkausē tajā sviestu, pievieno cukuru un sāli, samaisa un nedaudz atdzesē. Tad izšķīdina tajā sauso raugu, pievieno miltus un rūpīgi izmīca. Mīklu noliek siltā vietā rūgt.

Pa to laiku pagatavo kāpostu pildījumu. Uz pannas izkausētā sviestā apcep smalki sagrieztu sīpolu, līdz tas ir zeltaini brūns. Pievieno sagrieztu kāpostu, mazliet ūdens un sautē uz lēnas uguns, līdz tas kļūst mīksts. Pievieno sāli, cukuru un tomātu mērci. Samaisa un noliek vēsumā atdzesēties.

Kad mīkla uzrūgusi, to atspiež atpakaļ un ļauj otrreiz uzrūgt. Kad kāpostu masa atdzisusi, sāk gatavot pīrāgus. Izrullē mīklu, izspiež aplīšus, vidū liek kāpostu pildījumu un maliņas rūpīgi aizspiež. Pārziež ar olu vai kefīru un cep +200 grādu temperatūrā aptuveni 15 minūtes. Ja gribas pikantāku garšu, pildījumam pievieno ķiploka daiviņu.

Sāļie pīrādziņi ar zirnīšiem 


piiraagi-saaljie

Mīklai:
300 g augstākā labuma kviešu miltu,
150 g rupja maluma kviešu miltu,
50 g miežu miltu,
50 g kliju,
100 g sviesta,
80 g sezama sēklu,
tējkarote sāls,
250 – 300 g ūdens.

Pildījumam:
100 g svaigā siera,
100 – 150 g zaļo zirnīšu,
200 – 300 g kartupeļu,
3 ēdamkarotes skābā krējuma,
smalki sakapāta ķiploka daiviņa,
½ – 1 tējkarote sāls,
garšvielas: ½ tējkarotes maltu melno sinepju sēklu (vai ½ tējkarotes krievu sinepju), ⅓ tējkarotes kurkumas, ½ tējkarotes maltu melno piparu.

Sajauc miltus (ja nav pieejami miežu vai rupja maluma kviešu milti, var izmantot arī 500 g augstāka labuma miltus), pievieno klijas, sezama sēklas un sāli. Aukstu sviestu sagriež gabaliņos un ieberž miltos. Pamazām lej klāt ūdeni. Mīklai jāsanāk mīkstai, bet ne pufīgai. Kad mīkla sagatavota, to ietin pārtikas plēvē un liek stundu atpūsties istabas temperatūrā.

Gatavo pildījumu. Novārītus kartupeļus sagriež kubiņos, pievieno smalki sagrieztu svaigo sieru un samaisa kopā ar kartupeļiem un zirnīšiem. Pildījumam var izmantot dažādas variācijas, piemēram, svaigo sieru ar skābu gurķi un garšvielām, burkānus ar rīvētu sieru un krējumu, rasolu.

Mīklas bumbiņu valrieksta lielumā izrullē apaļu, ieliek pildījumu, malas nosmērē ar ūdeni, lai labāk salīp, un aizrullē maliņas. Cep cepeškrāsnī +200 grādu temperatūrā 20 – 30 minūtes.

Saldie pīrāgi ar āboliem 
piiraagi-saldie

Mīklai:
100 g saldkrējuma sviesta,
400 g kviešu miltu,
¼ tējkarotes sāls,
150 ml auksta ūdens.

Pildījumam:
6 saldskābi āboli,
½ tējkarotes malta kanēļa,
¼ tējkarotes malta muskatrieksta,
5 ēdamkarotes brūnā cukura,
citrons.

Uz galda izsijā miltus un ieberž tajos uz lēnas uguns izkausētu sviestu. Pievieno sāli. Pakāpeniski lej klāt aukstu ūdeni un mīca mīklu, līdz tā ir viendabīga, vijīga un nelīp pie rokām. Mīklu ietin pārtikas plēvē un noliek uz pusstundu atpūsties (istabas temperatūrā).

Gatavo ābolu pildījumu. Nomizo ābolus, sagriež tos mazos gabaliņos un apslaka ar citrona sulu, lai nesabrūnē. Katliņā ielej pāris ēdamkarotes ūdens, ieliek ābolus un uz lēnas uguns pavāra, lai tie ir mīksti, bet neizšķīst. Pievieno kanēli, cukuru, samaisa un noņem no uguns.

Mīklu plānā kārtiņā izrullē uz galda, izspiež aplīšus, liek vidū pildījumu un aiztaisa maliņas. Cep uzkarsētā eļļā, līdz pīrādziņi paceļas virspusē un paliek zeltaini brūni. Nosusina virtuves papīra dvielī un apkaisa ar pūdercukuru. Tā kā mīklai ir pievienots diezgan daudz sviesta, pīrādziņi ir ļoti kraukšķīgi. Šī mīkla pēc garšas un struktūras ir mazliet līdzīga kārtainajai mīklai, tikai pagatavošana ir krietni vienkāršāka.

Pīrāgi ar pīnīti



Kā pīrāgiem dabūt skaistu maliņu, it kā tā būtu aizpīta ar pīnīti? Rādām soli pa solim.

1. Vispirms no mīklas paņem mazu gabaliņu un izrullē valrieksta lieluma bumbiņu.

2. No mīklas bumbiņas ar rulli izrullē apli.

3. Vidū ieliek pildījumu, apmēram vienu tējkaroti ar kaudzi.

4. Aiztaisa ciet maliņas, nedaudz tās saplacinot kopā.

5. Tad sāk veidot pīnīti, vispirms ar pirkstu nedaudz uzspiež malai, lai iznāk trīsstūris.

6. Trīsstūra ārējo maliņu pieliek pie pīrāga pamatnes.

7. Sapin pīnīti visa pīrāga garumā.

1 komentārs

  1. ;))))))

    “Kas arī bija jāpierāda”, kā ir sacīts. Tātad – šajā pašreizējā MUĻĶU zemes SILES “de(R)mokrātiskās valsts” parodijā “eurolatv(ĀN)ijā” un tās pa lēto angažētajos “lojālpatrEJotiskajos” masmēdekļos klaji PRETLIKUMĪGA un nožēlojami prasta C_E_N_Z_Ū_R_A rullē, vēl joprojām?!? ;)))

    “Jo vairāk (lumpen)sabiedrība attālinās no patiesības, jo vairāk (un lopiski trulāk) tā neieredz tos (normālos cilvēkus), kuri to vēsta.”
    / apt.cit.aut. – Džordžs Orvels /

    =======

    Ir sacīts: “Pretinieks (galvenokārt – tikai šķietamais jeb tendenciozi iedomātais “pretinieks”), kurš atklāj mūsu kļūdas, ir pat nesalīdzināmi vērtīgāks nekā šķietamais “draugs”, kurš vēlas tās noslēpt.”

    Un, arī: “Gudrs ir NEVIS tas, kas pa glupo “kaujas uz dzīvību un nāvi” ar stipr(āk)u pretinieku (vai pat iedomātu “ienaidnieku”), BET GAN – tas, kuram pietiek jēgas, vēlmes un varēšanas šādu iedomātu “pretinieku / ienaidnieku” padarīt par savu sabiedroto.” 😉

    =======

    Mediju ziņa (2014. gads): “Kā zināms, pēcpadomju Latvijā sabiedrības uzticēšanās žurnālistiem ir drūma problēma. Laiku pa laikam medijos parādās publikācijas par mūsu atsevišķu žurnālistu negodīgo rīcību gan informācijas iegūšanas laikā, gan informācijas tendenciozajā izmantošanā. Mūsu žurnālistikai nav laba morālā slava. Slikti ir tas, ka mūsu žurnālistikā nav konstatējams profesionālais korporatīvisms, aizsargājot savas profesionāli korporatīvās intereses un tajā skaitā savā kontingentā veicot paškritisku vietējās žurnālistikas analīzi, kā arī vajadzības gadījumā nosodot profesionālo normu pārkāpējus. Bet tagad (…) no tā būtiski cieš ne tikai mūsu žurnālistikas ja tā gaužām necilais profesionālais “mundieris”, bet arī visas valsts reputācija.” … ( cit.vied.aut. – zinātnieks un publicists Arturs Priedītis, publikācija “Vai nelietis var būt parlamenta priekšsēdētājs?” )
    ——-
    .
    “Muļķu Zemē – TĀ vi’š i’!…”
    ( …[p]ar MZ SILES “valsts” angažētajiem ‘masmēdekļiem’ )
    ( ‘tekošā momenta aktualizējums’ – iz “O.M.© arChīva” )
    .
    “Caur to ar’ esam slaveni, ka…”
    Šīs “valsts” ‘masu mēdekļi’,
    Pirms “glupo pūli” NOZOMBĒ ~
    Šos pašCENZŪRA izkastrē:
    .
    Ja Saimnieks pauž, ka “melns ir balts” ~
    Top “žurnālistiem” ‘feiss’ tik “salds”,
    Ka pašiem “dūša apšķiebjas” ~
    Dēļ ANGAŽĒTAS …(mel)šanas:
    .
    “Šai Muļķu Zemes “valstī” VISS,
    Ir tā, kā Saimnieks CENZĒJIS ~
    Ja “melns ir balts”, tad – tā vi’š i’,
    Mums ‘nespīd’ citi “viedokļi”!
    .
    Ja Saimnieks pavēl “nospārdīt” ~
    Pa “masmēdekļiem” iz..(gānīt),
    Jebko, kas “nelojāls” vai “svešs”,
    Tad – tā vi’š i’ (kaut – paknaps “kešs”)!
    .
    Ja Saimnieks rukšķ (pēc Orvela),
    Ka “četras kājas” = “vērtība”,
    Bet “divas kājas” = “nerullē”,
    Tad – tā vi’š i’ (kaut – kretinē)!
    .
    Ja Saimnieks kviec, ka “Krievi nāk!!!”
    Un gvelž, ka “MZ “valstij” VĀKS,
    Bez rietum-OKUPANTIEM ‘briest’!!!”
    Tad – tā vi’š i’ (kaut – totāls “sviests”)!
    .
    Ja Sainieks ķērc: “Wooow – “hibrīdkarš”,
    JAU grauj šo “valsti”, gadiem garš!!!”
    Kā maitas putns, ap …(‘jūdzies’),
    Tad – tā vi’š i’ (kaut – “bauri” smies)!
    .
    Ja Saimnieks grib, lai “stukačiem”,
    No “skapja” gļēvi smirdošiem,
    Tiek “cieņa” ZOMBĒTA un “gods”,
    Tad – tā vi’š i’ (kaut – pelnīts sods)!
    .
    Ja Saimnieks “prezentē”, ka šis,
    Ir “balts un pūkains” kustonis,
    Ne trekni rijošs SILES lops,
    Tad – tā vi’š i’ (kaut – “profīts” skops)!
    .
    Ja Saimnieks uzdod samelot,
    Un “masmēdekļos” publiskot,
    Par SILES ‘rebēm’ “leģendas”,
    Tad – tā vi’š i’ (kaut – BLEFS ir tas)!
    .
    Ja Saimnieks glaimus pieprasa,
    Iekš ANGAŽĒTA “mēdekļa” ~
    ‘Pūš’ “žurnālists”, lai “pūlis” dzird:
    “Yesss – tā vi’š i’!…” (kaut – šķērmi smird)…”

    Ja ZOMBĒTĀJS šķiet “goda vīrs”,
    Kam medijs der kā “mušpapīrs”,
    Pie kura ‘salīp’ VIENTIEŠI,
    Tad – MUĻĶU Zemē tā ‘vi’š i’!
    .
    Bet – tie, kas “nelien” (…) Saimniekiem,
    Tiek “CENZĒTI” no “mēdekļiem”:
    “Kam riebjas VERGOT “lojāli” ~
    Lai lasās… (dillēs), TĀ vi’š i’!…”

    =====

    Oriģinālversijas = “O.M.© blogā”:
    [ CENZĒTS ]
    u.c.

    MUĻĶU, totāli nozombētu LUMPEŅU, bezcerīgi aprobežotu “lojālpatrEJotu”, patoloģiski defektīvu “SILEI pietuvinātu lielāko kretīnu”, “proāmurikāniski orientētu gejropedālisku deRmoliberastu” rasistiski militārhistēriskās propagandas skarbi traumētu “biogaļas izstrādājumu”, demonstratīvi kriminālrecidīva “ķēķa tiesiskuma” SISTĒMĀ parazitējošu “(ekskre)mentu”, “prok(tologu)”, “(bez)godību” u.c. taml. šinderu, klaji PRETLIKUMĪGAS “revolucionārās pārliecības” lopiski trulu zombijfanu, derdzīgi glumu “(p)(ie)līdēju” un nožēlojami gļēvu “kluso mīzēju” zeme SILES “valsts” parodija “eurolatv(ĀN)ija”, XXI gadsimts.

    P.S. Visi “O.M.© arChīvā” fiksētie notikumi ir ienākušies vienīgi Lielp!sānu Pilsoniski Suverēnajā Republikā (LPSR), Ontūna Mazpusāna jurisdikcijā. Visas tēmas, pieminētie personāži, apstākļi u.t.t. ir visīstākie izdomājumi. Interesentiem (t.sk. – privāti) & lietišķai saziņai: ontuns.mazpusans(et)inbox. lv .

Pievienot komentāru