Praktiski
Receptes

4 gardu melleņu ēdienu receptes. Pat salāti! 0

Foto – Fotolia

Melleņu mafini

Lorem ipsum
FOTO: Leta

Tradicionāli mellenes tiek ēstas ar pienu, vārītas kompotos, ievārījumā vai tiek gatavota melleņu mērce ar klimpām. Tomēr ir ļoti daudz citu interesantu recepšu, kuras ir vērts pamēģināt.

Šis ir ļoti tradicionāls brokastu un branču ēdiens Amerikā, kur mellenes ir ļoti iecienītas. Branči kļūst arvien populārāki arī Latvijā. Tās ir vēlas brokastis vai agras pusdienas, kas tradicionāli tiek ēstas nedēļas nogalēs. Branča galdā vienmēr ir jābūt mafiniem, tie var būt ļoti dažādi, bet melleņu ir vispopulārākie.

Gatavošanas ilgums: 1 stunda
Iznākums: 12 mafini

Sastāvdaļas:
• 80 g sviesta
• 175 ml piena vai saldā krējuma*
• 2 olas
• 1 tējk. vaniļas ekstrakta
• 300 g kviešu miltu
• 60 g cukura
• ½ tējk. sāls
• 1 tējk. cepamā pulvera
• 200 g melleņu

Pagatavošana:
Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 °C. Ietauko mafina veidni un izkausē sviestu, iekuļ tajā pienu vai krējumu, olas un vaniļas ekstraktu. Atsevišķā bļodā samaisa miltus, cukuru, cepamo pulveri un sāli. Pievieno piena maisījumu un samaisa. Ar vieglām kustībām pieber mellenes, lai tās saglabātu savu formu. Tad gatavo mīklu sadala pa veidnītēm. Cep 17–20 minūtes, līdz cepurīte kļūst brūna. Mafinus atdzesē 10 minūtes un ar naža palīdzību izņem no veidnes.

*Ja piena vietā izmanto saldo krējumu, mīkla būs čaganāka. Rezultātā iznāk angļu stila skones, kas ir neiztrūkstoši angļu pēcpusdienas tējas maltītē vai rituālā.

Salāti ar mellenēm, kukurūzu un avokado

Lorem ipsum
FOTO: Leta

Šie salāti ir ar meksikāņu virtuves piesitienu, tie ir sātīgi, krāsaini un garšīgi. Ideāli sader kopā ar zivs vai gaļas ēdieniem. Tāpat lieliski garšos arī vieni paši kā veģetāra maltīte.

Gatavošanas ilgums: 30 minūtes
Paredzēts: 4–6 personām kā piedeva vai 2 personām kā maltīte

Sastāvdaļas:
• 340 g kukurūzas (1 bundžiņa)
• 2 krūzītes melleņu
• 1 liela vai 2 mazas romiešu salātu galviņas (var izmantot arī Latvijā Letis audzētos, kur arī viesojos Latvijas gardāko stāstu projekta ietvaros)
• 1 liels gatavs avokado
• Laima sula – 1 gab.
• Buntīte kinzas/koriandra
• Sviests – cepšanai
• Olīveļļa – cepšanai
• Sāls – pēc garšas
• Pipari – pēc garšas
• Provansas garšvielas – pēc garšas

Pagatavošana:
Pannā apcep kukurūzu sviesta un eļļas maisījumā, līdz kukurūza kļūst brūngana. Ļauj tai atdzist 5 minūtes. Tikmēr salātu bļodā saplucina salātus, pievieno tiem mellenes un sakapātu kinzu. Tad pārlej ar laima sulu un pievieno garšvielas. Pieliek kukurūzu, samaisa un servē.

Pannā cepta vistas fileja ar melleņu/šalotes sīpolu mērci

Lorem ipsum
FOTO: Leta

Šis ir īstens vasaras ēdiens! Vistas fileju var pasniegt ar divām mērcēm – auksto un karsto, kurām abām ir vienādas sastāvdaļas. Ir vērts pagatavot abas versijas, lai saprastu, kura garšo labāk.

Gatavošanas ilgums: 1½ stundas
Paredzēts: 4 personām

Sastāvdaļas:
• 4 vistas filejas
• 2 ķiploka daiviņas, izspiestas caur ķiploku spiedi
• 4 ēd. k. balzametiķa
• 1 tējk. kaltēta bazilika
• 200 g melleņu
• 3 sakapāti šalotes sīpoli
• 1 sarkanā paprika, sakapāta
• 2 ēd. k. sakapāta svaiga bazilika
• 2 tējk. cukura
• ½ tējk. kaltēta un samalta koriandra
• Olīveļļa
• ¼ tējk. sāls
• ½ tējk. Provansas garšvielu

Vistas filejas pagatavošana:
Bļodā ieliek vistas filejas, ja vēlas, tās var sagriezt mazākos gabalos. Tām pievieno ķiplokus, etiķi, vienu ēdamkaroti eļļas un baziliku. Kārtīgi apmaisa, lai vistas gaļa būtu apklāta ar marinādi. Bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi un ieliek ledusskapī uz vismaz stundu, lai marinējas. Kad izņem no ledusskapja, apkaisa ar sāli un ļauj 5 minūtes pasēdēt istabas temperatūrā, līdz tā ir gatava cepšanai. Vistu no katras puses cep pannā apmēram 5 minūtes.

Saistītie raksti

Karstās un aukstās mērces pagatavošana:
Samaisa kopā mellenes, sīpolus, papriku, svaigo baziliku, cukuru, sāli, koriandru un Provansas garšvielas. Ja vēlaties, sadaliet maisījumu uz pusēm. Vienu daļu atstājiet nekarsētu un otru daļu, ko izmantosiet karstās mērces gatavošanai, mazliet pakarsējiet mazā pannā vai katlā.

Melleņu smūtijs

Lorem ipsum
FOTO: Leta

Brokastis, azaids vai saldais ēdiens – šis smūtijs ir piemērots visam un garšos gan lieliem, gan maziem!

Gatavošanas ilgums: 5 minūtes
Paredzēts: 4 personām

Sastāvdaļas:
• 2 banāni
• 1½ krūzītes melleņu
• Vaniļas jogurts vai grieķu jogurts un vaniļas ekstrakts – 200 ml
• Glāze ledus
• Piparmētras

Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas sablendē un ielej glāzēs. Dekorē ar mellenēm un piparmētrām.

LA.lv