Deserti un saldumi, Receptes

3 romantiskas receptes Valentīndienai – pudiņš, šokolādes deserts un kūka

Publicitātes foto

Uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā neparastas receptes Valentīndienas noskaņās. Lai arī daudziem patīk kritizēt tradīcijas, kas mūsu zemē ienākušas no citām valstīm, tieši Valentīndiena ir tā, kas liek atmaigt pat visskeptiskākajām sirdīm – kā nekā mīlestības nevar būt par daudz. Nosviniet mīlestības svētkus un pārsteidziet savējos ar maigu siera–ziedkāpostu pudiņu, baltās šokolādes desertu un viegli pagatavojamu, bet izcili gardu šokolādes kūku!

1.Siera–ziedkāpostu karstais pudiņš
Sastāvdaļas
80 g sviesta un sviests trauciņu ietaukošanai
30 g miltu
240 ml piena
90 g iecienītā siera, sarīvēta (receptei izmantots parmezāna tipa siers)
250 g nelielās rozetēs sadalīta ziedkāposta (var izmantot gan svaigu, gan saldētu)
3 olas
sāls, melnie pipari
1 sauja spinātu vai biešu lapu (pēc izvēles)
4 mazi karstumizturīgi trauciņi cepšanai vai 1 liels cepamtrauks (1 l tilpumā)

Pagatavošana.
Ziedkāposta gabaliņus liek katliņā ar verdošu ūdeni un vāra aptuveni 8 min (ja izmanto saldētus, tad jāvāra ~5 min), līdz tie ir mīksti. Nokāš lieko ūdeni, ziedkāpostu saspaida biezenī un atstāj mazliet atdzesēties. Citā katliņā izkausē 80 g sviesta, tam pievieno miltus, ~3 min maisot vāra uz lēnas uguns. Pielej pienu, atkal uzvāra, pastāvīgi maisot, lai masa būtu viendabīga. Pievieno ziedkāpostu biezeni un sarīvēto sieru. Saputo olas un iemaisa tās karstajā masā, pievieno lapu dārzeņus, sāli un piparus pēc garšas. Iegūto maisījumu pilda trauciņos (aizpildot apmēram 4/5 no trauka tilpuma) vai veidnē. Liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep 180°C, līdz pudiņam veidojas zeltaini brūna garoziņa. (Ja masa pildīta mazajos traukos, jācep aptuveni 15 minūtes, lielajā veidnē aptuveni 40 min.) Pasniedz karstu!

2.Baltās šokolādes-mascarpone muss
Sastāvdaļas (2 personām)
100 g kvalitatīvas baltās šokolādes (var būt ar riekstiem)
150 g mascarpone siera
100 ml 35 % saldā krējuma
1 olas baltums
maza šķipsniņa sāls
10 g pūdercukura
svaigas ogas vai ogu ievārījums, pistācijas rotāšanai (pēc izvēles)

Pagatavošana.
Šokolādi smalki sakapā un izkausē ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī, samaisa un nedaudz atdzesē. Saldo krējumu uzputo stingrās putās, pievieno tam maskarpones sieru, saputojot abus kopā, līdz veidojas viendabīga masa. Pievieno masai izkausēto šokolādi, visu kārtīgi samaisa. Atsevišķā tīrā traukā saputo olas baltumu un šķipsniņu sāls, putošanas laikā pievienojot arī pūdercukuru. Iegūto olas baltuma masu ar lāpstiņu uzmanīgi, neputojot iemaisa siera–šokolādes maisījumā. Pilda traukos, rotā ar ogām, pistācijām, ievārījumu vai cita veida dekoriem, liek ledusskapī atdzesēties vismaz 4 stundas.

Publicitātes foto
Publicitātes foto

3.Šokolādes kūka “Gâteau au chocolat”
Gâteau au chocolat tulkojumā no franču valodas nozīmē “vienkārši šokolādes kūka”. Tomēr šis deserts nebūt nav vienkāršs – tā ir krēmīga, izcila kūka ar kraukšķīgu garozu un maigu pildījumu, kas pats kūst uz mēles. Šī kūka neatstās vienaldzīgus pat tos, kam šokolāde negaršo. Turklāt kūka ir ļoti vienkārši pagatavojama – recepte būs pa spēkam pat iesācējam!

Sastāvdaļas (nelielai kūkai, droši var dubultot)
120 g melnās šokolādes (vismaz 70% kakao)
100 g sviesta
2 olas
80 g cukura (receptē izmantots brūnais cukurs, bet to var aizstāt arī ar citiem)
40 g miltu
Pagatavošana.
Ūdens peldē izkausē melno šokolādi un sviestu, maisot pievieno cukuru un olas, tās ātri iemaisot šokolādes masā, pieber izsijātus miltus, labi samaisa. Liek masu ietaukotā cepamtraukā un cep 180°C aptuveni 15–20 min (cepeškrāsns iepriekš jāsakarsē). Kūku svarīgi nepārcept, lai iekšpusē tā paliktu mīksta.
Šokolādes kūku var pasniegt karstu, papildinot ar putukrējumu vai saldējumu, taču to var ēst arī aukstu – šis deserts jebkurā gadījumā sniegs neaizmirstamu garšas baudījumu!

Pievienot komentāru