Produkti un garšvielas, Receptes

3 receptes pašu sakultam sviestiņam: no saldā krējuma, skābā krējuma un ar vārītajiem kartupeļiem

Foto-Shutterstock

Saldkrējuma sviesta cenas straujais kāpums mudina ierobežot šā pārtikas produkta patēriņu, varbūt pat atteikties no tā. Bet ir vēl cita iespēja – sviestu uzkult pašiem.

No saldā krējuma

Jau gadiem ilgi mājās sviestu kuļ SIA “Getliņi-2” vadošā menedžere Vija Sarkane. Viņa stāsta: – Mājās gatavota sviesta garšu iepazinu jau bērnībā, jo vecmāmiņa to kūla. Ja tur govis, nav nekādu problēmu tikt pie laba piena, krējuma un sviesta. Uzskatu, ka mājās kults sviestiņš ir daudz garšīgāks par veikalā nopērkamo.

Sviestu iegūst no saldā vai skābā krējuma. Kuļot krējumu, tauku lodītes savienojas graudos, kas, turpinot kulšanu, savienojas pikās, kā arī atdalās šķidrums – sūkalas. Lai sviestu varētu ilgāk uzglabāt, to rūpīgi skalo aukstā sālsūdenī un vēl vairākos tīros aukstos ūdeņos. – Visgardākais sviests sanāk no trekna lauku saldā krējuma, kas nav pasterizēts. Ja nav iespēju tikt pie tāda, derēs veikalā pirktais, kam ir vismaz 35% tauku. Es priekšroku dodu “Valmieras” 35% saldajam krējumam.

Pirms gatavošanas krējumu notur istabas temperatūrā vismaz 30 minūtes, lai nebūtu auksts, jo tad būs grūti sakult. Saldo krējumu lej blenderī (var arī izmantot mikseri) un puto. Vispirms veidosies putukrējums, pēc tam ap miksera putotājslotiņām savelsies dzelteni sviesta kunkulīši, kā arī atdalīsies sūkalas. – Es tās noleju, tad sviestu lieku sietiņā, ar koka karoti izmīcu, nospiežu un atstāju, lai maksimāli notek sūkalas, – stāsta Vija.

Pēc vēlēšanās var piebērt sāli, pievienot piestā saberztus zaļumus – dilles, pētersīļus vai baziliku, var arī ķiplociņus vai kaltētus tomātus.

No skābā krējuma

Retāk Vija sviestu gatavo no skābā krējuma. Pērk treknāko, ar augstāko, 20–25%, tauku saturu. Lai skābo krējumu vieglāk sakult, tam jābūt istabas temperatūrā, nevis tikko no ledusskapja izņemtam. Vija to puto ar mikseri. Kad izveidojušies sviesta kunkulīši un izdalījušās sūkalas, tās nolej, bet sviestu ieliek sietiņā un ar karoti vēl nospiež sūkalas. Pēc tam sviestu vairākkārt skalo ar aukstu ūdeni, lai maksimāli izskalotos sūkalas un sviestam nebūtu skābena garša. – Vispirms uzleju ledusaukstu ūdeni, kam pievienots sāls, un ar koka karoti maisu un mīcu. Aukstā ūdenī paniņas var ļoti viegli izskalot. Skaloju tik ilgi, kamēr ūdens vairs nav duļķains, – Vija dalās pieredzē.

Sakultajā sviestā iemaisa šķipsniņu sāls, liek slēgtā traukā un ievieto ledusskapī.

Pašas gatavoto sviestu vēlams izlietot aptuveni trīs dienu laikā, lai tas nesabojātos.

Viltotais sviests

Lai vienas sviesta paciņas pietiktu ilgākam laikam, to sajauc ar vārītiem kartupeļiem. Aptuveni 200 g vārītu kartupeļu izmaļ gaļas mašīnā vai sablendē, atdzesē, pievieno naža galu sāls un kartupeļu masā iemīca aptuveni 40 g sviesta. Kad masa kļuvusi vienādi vijīga, uzliek uz šķīvīša, nogludina un lieto maizes pārziešanai sviesta vietā. Ja uz šādas sviestmaizes liek virsū sieru, gaļu vai biezpienu, tā daudz neatšķiras no sviestmaizes, kas gatavota ar tīru sviestu, jo kartupeļu masa piešķir nepieciešamo sulīgumu.

Šo produktu nav ieteicams gatavot lielās porcijās, jo, stāvot ilgāk par vienu dienu, kartupeļi iežūst un kļūst negaršīgi.

IEGUVUMI 

Vija Sarkane uzskaita vairākus iemeslus, kāpēc viņa mājās kuļ sviestu.

1. To var ātri izdarīt, 10–15 minūtēs, nav jāiegulda daudz pūļu.

2. Sviestam ir ļoti laba garša un aromāts.

3. Sūkalas var izmantot pankūku cepšanai, tātad nekas neiet zudumā.

4. No 500 ml 35% saldā krējuma var sakult 195–200 g saldkrējuma sviesta. Materiālais ieguvums nav liels, aptuveni 10–20 centu, jo 82% saldkrējuma sviesta paciņa (180 g) lielveikalos maksā 2,34–2,45 eiro, taču tauku procents pašas gatavotam sviestam ir lielāks un kur nu vēl apziņa par veikumu.

Foto - Shutterstock
Foto – Shutterstock

6 fakti par sviestu

1. Šajā produktā ir 82–84% piena tauku, mazliet olbaltumvielu, daudz A un D vitamīna, 14–16% ūdens.

2. Labam sviesta ir patīkama smarža un garša.

3. Tas ļoti ātri piesaista dažādas smaržas, tāpēc jāuzglabā slēgtā traukā.

4. Ja sviestā daudz ūdens un olbaltumvielu, attīstās mikroorganismi, tas sapelē, kļūst rūgts.

5. Gaismas un gaisa ietekmē sadalās sviesta taukvielas, tās iegūst nepatīkamu smaku un garšu, sadalās arī sviestā esošie vitamīni.

6. Ilgākai uzglabāšanai sviestu sāla. Sagatavo 20% sāls šķīdumu, tajā sviestu izmīca un ar to pārlej, lai virsējā kārta nebojātos gaisa ietekmē.

1 komentārs

Pievienot komentāru