Konservēšana, Receptes

12 pamācības ievārījuma vārīšanā, lai izdotos ideāls

Foto-Madlen/Shutterstock

1. Pārāk šķidrs. Ko darīt?

Visticamāk, izmantoti augļi ar zemu pektīna saturu vai arī pievienots pārāk maz cukura. Taču, ja dažas minūtes ievārījumu pavārīs uz lielas uguns, lai liekais šķidrums iztvaiko, vai arī pievienos mazliet tīra pektīna (to var iegādāties specializētajos veikalos), pārvārītais ievārījums iegūs biezāku konsistenci. Pektīnu pievieno, ievērojot instrukciju, kas rakstīta uz iepakojuma.

2. Pārāk biezs. Ko darīt?

Ja ievārījums sanācis pārāk biezs, tam pievieno nelielu ūdens daudzumu un vēlreiz uzvāra.

3. Kā iegūt pareizo ievārījuma konsistenci?

Lai pārbaudītu ievārījuma konsistenci, izmanto ledusskapī atdzesētu šķīvīti. Kad ievārījums uzvārīts, uzpilina mazliet ievārījuma uz šķīvīša un atkal to liek ledusskapī. Kad ievārījums atdzisis, ar karoti pārbauda tā konsistenci. Ja blīvums apmierina, lej ievārījumu burkās un aizvāko.

4. Kāpēc augļi uzpeld?

Augļi un ogas satur gaisu, kuram vārīšanās laikā jāiztvaiko. Ļauj ievārījumam katlā atdzist 15 minūtes. Ik pa brīdim apmaisa, lai augļu blīvums izlīdzinātos vienmērīgi. Dzesējot burciņās iepildīto ievārījumu, tās ik pa laikam apgriež otrādi.

5. Vai ābolu biezenim var izmantot ievārījuma cukuru?

Nē, jo biezeņa vietā sanāks stingrs ābolu ievārījums. Ābolu biezeņa pagatavošanai vislabāk derēs parastais baltais cukurbiešu cukurs.

6. Receptē rakstīts, ka ogas kārtām jāapber ar cukuru un jāatstāj uz nakti. Vai tam var izmantot ievārījuma cukuru?

Jā. Ievārījuma cukuru var lietot arī daudzās ievārījuma receptēs, kurās ieteikts parastais baltais cukurs.

7. Receptē teikts, ka ogas ar ūdeni jāvāra noteiktu minūšu skaitu pirms cukura pievienošanas. Vai tas attiecas arī uz ievārījuma cukuru?

Jā. Šajā gadījumā starp ievārījuma un parasto balto cukuru nav atšķirības.

8. Vai ievārījuma cukuru var izmantot nevāramam ievārījumam?

Nē, jo ievārījuma cukuram jāvārās vismaz 2 minūtes, lai pektīns varētu sākt sabiezēt.

9. Ievārījuma cukuram beidzies derīguma termiņš. Vai joprojām to var lietot?

To drīkst izmantot gadu pēc realizācijas termiņa beigām, bet ne ilgāk. Ražotājs nevar garantēt, ka konservanti būs joprojām aktīvi, tāpēc ievārījums būs jāuzglabā ledusskapī vai pagrabā. Laika gaitā pektīns var būt sabojājies, tāpēc tas var ietekmēt ievārījuma konsistenci.

10. Ievārījuma cukurā ir brūni graudiņi. Kas tie ir?

Brūni graudiņi rodas, ja ievārījuma cukurs uzglabāts pārāk ilgi. Tie rodas no citronskābes un cukura reakcijas, taču par to nav jāsatraucas. Tie nemaina ievārījuma cukura īpašības un neparādās gatavajā ievārījumā.

Ievārījumu, kurš pagatavots ar Dansukker ievārījuma cukuru, var uzglabāt normālā istabas temperatūrā vismaz gadu. Tomēr tā krāsa un garša labāk saglabājas, ja ievārījumu uzglabā tumšā, vēsā vietā. Ievārījums bez konservantiem vai nevārītais ievārījums jāuzglabā saldētavā.

11. Kāpēc sīrups/ievārījums ir sarūdzis?

Tā notiek, ja ievārījumam pievienots pārāk maz cukura, ja burciņas nav labi izmazgātas un izkarsētas, ja ievārījumu neuzglabā vēsumā vai arī kāds no augļiem bijis bojāts. Tāpēc, gatavojot ievārījumu, pirms tam augļi un ogas rūpīgi jāpāršķiro, tie jānomazgā. Viena sabojājusies oga var būt kā darvas karote medus mucā un sabojāt ievārījumu. Rūgšanu var izraisīt arī slikti mazgātas burkas vai trauki, arī nepietiekama putu nosmelšana.

12. Kāpēc sīrups/ievārījums ir sapelējis?

Ievārījumam pievienots pārāk maz cukura vai pievienoti sapelējuši, bojāti vai netīri augļi. Pelējums rodas arī no slikti sterilizētām burkām vai arī ievārījuma uzglabāšanas siltos un mitros apstākļos. Kad ievārījums gatavs, svarīgi, lai tas nekavējoties tiktu sapildīts burkās līdz pašai augšai.

!!! Nelietojiet uzturā sabojājušos konservus, jo tie var saturēt toksīnus.

4 Komentāri

  1. ;))))))

    “Kas arī bija jāpierāda”, kā ir sacīts. Tātad – šajā pašreizējā MUĻĶU zemes SILES “de(R)mokrātiskās valsts” parodijā “eurolatv(ĀN)ijā” un tās pa lēto angažētajos “lojālpatrEJotiskajos” masmēdekļos klaji PRETLIKUMĪGA un nožēlojami prasta C_E_N_Z_Ū_R_A rullē, vēl joprojām?!? ;)))

    “Jo vairāk (lumpen)sabiedrība attālinās no patiesības, jo vairāk (un lopiski trulāk) tā neieredz tos (normālos cilvēkus), kuri to vēsta.”
    / apt.cit.aut. – Džordžs Orvels /

    =======

    Ir sacīts: “Pretinieks (galvenokārt – tikai šķietamais jeb tendenciozi iedomātais “pretinieks”), kurš atklāj mūsu kļūdas, ir pat nesalīdzināmi vērtīgāks nekā šķietamais “draugs”, kurš vēlas tās noslēpt.”

    Un, arī: “Gudrs ir NEVIS tas, kas pa glupo “kaujas uz dzīvību un nāvi” ar stipr(āk)u pretinieku (vai pat iedomātu “ienaidnieku”), BET GAN – tas, kuram pietiek jēgas, vēlmes un varēšanas šādu iedomātu “pretinieku / ienaidnieku” padarīt par savu sabiedroto.” 😉

    =======

    Mediju ziņa (2014. gads): “Kā zināms, pēcpadomju Latvijā sabiedrības uzticēšanās žurnālistiem ir drūma problēma. Laiku pa laikam medijos parādās publikācijas par mūsu atsevišķu žurnālistu negodīgo rīcību gan informācijas iegūšanas laikā, gan informācijas tendenciozajā izmantošanā. Mūsu žurnālistikai nav laba morālā slava. Slikti ir tas, ka mūsu žurnālistikā nav konstatējams profesionālais korporatīvisms, aizsargājot savas profesionāli korporatīvās intereses un tajā skaitā savā kontingentā veicot paškritisku vietējās žurnālistikas analīzi, kā arī vajadzības gadījumā nosodot profesionālo normu pārkāpējus. Bet tagad (…) no tā būtiski cieš ne tikai mūsu žurnālistikas ja tā gaužām necilais profesionālais “mundieris”, bet arī visas valsts reputācija.” … ( cit.vied.aut. – zinātnieks un publicists Arturs Priedītis, publikācija “Vai nelietis var būt parlamenta priekšsēdētājs?” )
    ——-
    .
    “Muļķu Zemē – TĀ vi’š i’!…”
    ( …[p]ar MZ SILES “valsts” angažētajiem ‘masmēdekļiem’ )
    ( ‘tekošā momenta aktualizējums’ – iz “O.M.© arChīva” )
    .
    “Caur to ar’ esam slaveni, ka…”
    Šīs “valsts” ‘masu mēdekļi’,
    Pirms “glupo pūli” NOZOMBĒ ~
    Šos pašCENZŪRA izkastrē:
    .
    Ja Saimnieks pauž, ka “melns ir balts” ~
    Top “žurnālistiem” ‘feiss’ tik “salds”,
    Ka pašiem “dūša apšķiebjas” ~
    Dēļ ANGAŽĒTAS …(mel)šanas:
    .
    “Šai Muļķu Zemes “valstī” VISS,
    Ir tā, kā Saimnieks CENZĒJIS ~
    Ja “melns ir balts”, tad – tā vi’š i’,
    Mums ‘nespīd’ citi “viedokļi”!
    .
    Ja Saimnieks pavēl “nospārdīt” ~
    Pa “masmēdekļiem” iz..(gānīt),
    Jebko, kas “nelojāls” vai “svešs”,
    Tad – tā vi’š i’ (kaut – paknaps “kešs”)!
    .
    Ja Saimnieks rukšķ (pēc Orvela),
    Ka “četras kājas” = “vērtība”,
    Bet “divas kājas” = “nerullē”,
    Tad – tā vi’š i’ (kaut – kretinē)!
    .
    Ja Saimnieks kviec, ka “Krievi nāk!!!”
    Un gvelž, ka “MZ “valstij” VĀKS,
    Bez rietum-OKUPANTIEM ‘briest’!!!”
    Tad – tā vi’š i’ (kaut – totāls “sviests”)!
    .
    Ja Sainieks ķērc: “Wooow – “hibrīdkarš”,
    JAU grauj šo “valsti”, gadiem garš!!!”
    Kā maitas putns, ap …(‘jūdzies’),
    Tad – tā vi’š i’ (kaut – “bauri” smies)!
    .
    Ja Saimnieks grib, lai “stukačiem”,
    No “skapja” gļēvi smirdošiem,
    Tiek “cieņa” ZOMBĒTA un “gods”,
    Tad – tā vi’š i’ (kaut – pelnīts sods)!
    .
    Ja Saimnieks “prezentē”, ka šis,
    Ir “balts un pūkains” kustonis,
    Ne trekni rijošs SILES lops,
    Tad – tā vi’š i’ (kaut – “profīts” skops)!
    .
    Ja Saimnieks uzdod samelot,
    Un “masmēdekļos” publiskot,
    Par SILES ‘rebēm’ “leģendas”,
    Tad – tā vi’š i’ (kaut – BLEFS ir tas)!
    .
    Ja Saimnieks glaimus pieprasa,
    Iekš ANGAŽĒTA “mēdekļa” ~
    ‘Pūš’ “žurnālists”, lai “pūlis” dzird:
    “Yesss – tā vi’š i’!…” (kaut – šķērmi smird)…”

    Ja ZOMBĒTĀJS šķiet “goda vīrs”,
    Kam medijs der kā “mušpapīrs”,
    Pie kura ‘salīp’ VIENTIEŠI,
    Tad – MUĻĶU Zemē tā ‘vi’š i’!
    .
    Bet – tie, kas “nelien” (…) Saimniekiem,
    Tiek “CENZĒTI” no “mēdekļiem”:
    “Kam riebjas VERGOT “lojāli” ~
    Lai lasās… (dillēs), TĀ vi’š i’!…”

    =====

    Oriģinālversijas = “O.M.© blogā”:
    [ CENZĒTS ]
    u.c.

    MUĻĶU, totāli nozombētu LUMPEŅU, bezcerīgi aprobežotu “lojālpatrEJotu”, patoloģiski defektīvu “SILEI pietuvinātu lielāko kretīnu”, “proāmurikāniski orientētu gejropedālisku deRmoliberastu” rasistiski militārhistēriskās propagandas skarbi traumētu “biogaļas izstrādājumu”, demonstratīvi kriminālrecidīva “ķēķa tiesiskuma” SISTĒMĀ parazitējošu “(ekskre)mentu”, “prok(tologu)”, “(bez)godību” u.c. taml. šinderu, klaji PRETLIKUMĪGAS “revolucionārās pārliecības” lopiski trulu zombijfanu, derdzīgi glumu “(p)(ie)līdēju” un nožēlojami gļēvu “kluso mīzēju” zeme SILES “valsts” parodija “eurolatv(ĀN)ija”, XXI gadsimts.

    P.S. Visi “O.M.© arChīvā” fiksētie notikumi ir ienākušies vienīgi Lielp!sānu Pilsoniski Suverēnajā Republikā (LPSR), Ontūna Mazpusāna jurisdikcijā. Visas tēmas, pieminētie personāži, apstākļi u.t.t. ir visīstākie izdomājumi. Interesentiem (t.sk. – privāti) & lietišķai saziņai: ontuns.mazpusans(et)inbox. lv .

  2. Augļi un ogas satur gaisu, kuram vārīšanās laikā jāiztvaiko.
    —————————-
    Aiva Kaive, pastāstiet, lūdzu, kā var iztvaikot gaiss?

  3. Labdien,
    Es rakstu, lai informētu jūs, ka mēs piedāvājam personas aizdevumiem ar 2% procentu likmi. Mēs jums var sniegt aizdevumus, lai iegādātos traktoru vai zemes, lai jūs varētu darīt lauksaimniecībā vai citas lietas, ko jūs vēlaties darīt. Sazinieties ar mums tieši pa pastu: [email protected]
    Ar laba vēlējumiem

  4. Lai ievārījums nerūgtu, jābūt HERMĒTISKI noslēgtām burciņām. Var vārīt bez cukura un pievienot tikai ēdot. Es nepievienoju vairāk, kā 400 g cukura uz kilogramu ogu ar noteikumu, ka pirms vārīšanas beigām noslēdzu uz vismazāko vārīšanās temperatūru un uzreiz vārošu pildu burciņās. Katru burciņu, kuru piepildu, momentā aizskrūvēju un apgāžu ar vāciņu uz leju.
    Sacukurotas ogas vakarā uzvāru un atstāju, bet no rīta, pēc apmēram 5 līdz 10 minūšu vārīšanas pildu burciņās. Var uzglabāt vairākus gadus, nav jāliek ledusskapī.

Pievienot komentāru