Dārzs, Sakņu dārzs

10 neparastas un interesantas tomātu šķirnes Latvijas siltumnīcām. Iesaka Elga Bražūne

Foto - Valdis Semjonovs

Latvijas Dabas muzeja izstādēs var tikties ar kolekcionāriem, selekcionāriem un uzzināt jaunumus, apmainīties viedokļiem un padomiem. Tomātiem veltītajā pasākumā Artūra Sildes dārzkopības entuziastu kluba “Tomāts” dalībnieki no visas Latvijas bija atveduši vairākus simtus tomātu, paprikas un aso piparu šķirņu.

Daudzi tomāti Latvijā iziet pārbaudes laiku. To īpašības vislabāk atklājas zemē, kur tie radīti. Mūsu klimatiskajos apstākļos, kur ir atšķirīga saules gaismas intensitāte, dienas garums un augsne, tie var uzvesties citādi nekā tur, kur selekcionēti. – Sākumā bieži vien apkalst ziedi, un augļi nemaz neaizmetas. Bet pēc trim gadiem, kad tomāti aklimatizējušies, var secināt, vai šī šķirne ir ražīga vai ne, – skaidro ģimenes dārzniecības “Neslinko” saimniece Elga Bražūne un salīdzina, ka ar tomātiem ir tāpat kā ar cilvēkiem, kuri meklē patīkamu klimatu. Protams, daudz kas atkarīgs arī no paša audzētāja, jo kādam viena un tā pati šķirne var izdoties lieliski, bet citam audzētājam tā nebūs starp favorītiem. Pārbaudes laiks ir apmēram trīs gadi. Sākumā tiek novērtēts lapojums, tad – augļi, izturība pret slimībām. Tādējādi veidojas populācijas atlase.

Katram ir savi iecienītie tomāti. Tikai garšojot, var atrast sev tīkamu – saldāku vai skābāku. Piemēram, šefpavārs Mārtiņš Rītiņš slavē šķirni ‘Feuerwerk’ (Salūts). Kādā degustācijā pavāri par vislabāko atzina Saules Dāvanu un Kivi. Viņu kritēriji – krāsa, konsistence un garša. Elga Bražūne stāsta, ka tagad modē ir tumšie – melnie, zilie, pelēkie un svītrainie tomāti, arī visu toņu dzeltenie.

Tomātu nosaukumi ir neparasti un interesanti – tīģeri, zebras, skaistuļi, mellene, kivi, ananass, banāns un šokolāde… Nosaukumā tiek ietverta informācija ne tikai par krāsu un lielumu, bet arī par garšu un formu. – Svītrainais ir tīģeris vai zebra, – paskaidro Elga Bražūne.

Mēdz teikt, ka tomāti ir nakteņu dzimtas augi, tāpēc jāizvairās tos ēst. – Kad tie ir pārgatavojušies, veidojas dzintarskābe, bet negatavos – salonīts, – saka tomātu audzētāja. Tāpēc neiesaka kečupu vārīt no pārāk gataviem tomātiem, lai gan karsēšanas procesā skābes pārveidojas.

Elga Bražūne no savu kolēģu Valda Pūliņa, Jāņa Andersona, Lindas Grotupes, Zanes Pekuses kolekcijām izvēlas 10 tomātu izlasi, kas ir neparasti, bet interesanti eksemplāri Latvijas siltumnīcām.

1. Dāmu Prieks. Kad izaug līdz 1,8–2 m, galotņo. Salds, pastingrs tomāts bez lieka šķidruma. Ja mazāk laista, veidojas tukšs vidus kā paprikai, un lielākos augļus var pildīt un cept.

2. Svītrainā Amazone. 1,2 m garš stublājs, apmēram 100 g smagi augļi. Tiem ir skaists, spilgts krāsojums, bet pamats ir tumšs. Saldena, maiga garša, izteikts aromāts.

3. Banānu Krēms. 1,2 m gari, audzē ar 2–3 dzinumiem, agri sāk ražot. Maiga garša, maz sēklu. Var dot pat zīdaiņiem.

4. Laimīgais Tīģeris. Ražens, līdz 1,7 m augsts krūms. Vidēji agra šķirne, kas ražo līdz vēlam rudenim, izturīga pret slimībām. Augļi stingri, nepārgatavojas.

5. Tumšā Galaktika. 1,6 m augsts stāds, kas bagātīgi un ilgstoši ražo ar 3–4 dzinumiem. Uz augļa redzamas it kā zvaigznītes, bet iekšpuse ir tumša. Nav tradicionālās tomāta garšas, bet dārzenis ir sulīgs.

6. Pagaidām bez nosaukuma, bet bija domāts Ametists. 1,6 m garš, ražo agri un strauji, bet raža pieticīga. Neparasts – gaišāks un tumšāks – krāsu salikums. Garšīgs.

7. Sarkanie Zirnīši un Dzeltenie Zirnīši. Pasaulē mazākie tomātiņi, kas aug raženos, 2,5–3 m augstos krūmos, tāpēc jāstāda siltā vietā piesaulītē, kur tos var piesiet. Sāk ražot agri un turpina līdz pat salnām. Izturīgi pret sēņu ierosinātām slimībām.

8. Usūrijas Tīģeris. Vidēji agra, 1,6–2 m gara šķirne ar 80–100 g smagiem augļiem. Neparasts krāsu salikums – dzeltens ar violetu.

9. Violetie Ķirši. Lieli, 2,5 m augsti krūmi, kas jāpiesien. Sāk ražot agri un turpina līdz pat rudens salnām. Garšīgi. Ir arī brūnie un melnie ķirši, bet violetie garšas ziņā ir pārāki.

10. Nores Ananass. 1,8 m augsts, ar 250 g smagiem augļiem. Gatavs tomāts ir zaļā un bordo krāsā, salds un sulīgs, ar plānu miziņu.

1 komentārs

Pievienot komentāru